Fler fordon och frivilliga behövs till skogsbränder

Publicerad fre, 07/20/2018 - 09:14

Med anledning av de omfattande skogsbränder som härjar på flera håll i landet, behövs nu fler frivilliga och även fordon - till exempel tankbilar och traktorer.

 

Redan i maj månad var det varma vädret påtagligt och i delar av Sverige blev det redan då eldningsförbud. Det varma vädret har fortsatt enda sedan dess, runt om i Sverige blev det allt torrare och torrare på marken och brandrisken ökade. I dagsläget råder det över 30 olika bränder som aktivt bekämpas av räddningstjänst, men på många ställen är bränderna fortfarande inte under kontroll.

Många reagerade på att vädret redan i maj var soligt och varmt, men det var bara en försmak inför sommaren. Vädret har i många delar av Sverige legat på 25 – 30 grader flera dagar i sträck, och en större regnskur i flera områden har inte förekommit på flera veckor.

Först rapporterades det om att lantbrukarna har stora problem att förse sina djur med mat och att det kommer leda till problem i höst och i vinter. Anledningen till detta är den extrema torkan. Gräset har slutat att växa och skördarna ger inte så mycket som de vanligtvis gör. Under de senaste dagarna har det även rapporterats om ett flertal bränder som uppstått runt om i Sverige, och många av dessa har fortsatt att eskalera och är fortfarande inte under kontroll. I dagsläget är det över 30 olika bränder som härjar, främst uppåt i landet. Extra utsatt för bränderna är Jämtland, Gävleborg och Dalarna, men även andra ställen i Sverige som till exempel Småland och Västerbotten är också offer för skogsbränderna. Större delen av Sveriges land ligger i riskzonen för att bränder ska blossas upp.

Nu har det gått så långt att flera byar har behövts evakueras. Tisdagen den 17 juli i Ljusdals kommun evakuerades 55 personer, samt att 60 fastigheter i Härjedalen också evakuerades. I Kårböle skulle allmänheten ha evakuerats senast klockan 08.00 under torsdagen den 19 juli. För de som inte hade möjlighet att evakuera på egen hand erbjöds det busstransport från byn

Framkomligheten i Sverige är försvårat i och med skogsbränderna, och på vissa sträckor avråder man trafikanter att köra eftersom brandröken påverkar trafikläget. Information kring vilka vägar som är påverkade av bränder och som bör undvikas att färdas på hittar man på Trafikverkets hemsida. Södra har också uppmärksammat bränderna och i och med den extrema brandrisken beslutat att lägga ner större delen av arbetet med markberedning och flisning. Dessutom vidtar de också fler försiktighetsåtgärder, och ska från och med den 16 juli bevaka områden kring Västra Götaland och östra Småland med helikopter under tidsperioden då läget är kritiskt.

Man har använt helikoptrar till hjälp för att vattenbomba de områden som står under eld, men det har inte lyckats få alla bränder under kontroll. Under tisdagen den 17juli var det dessutom brist på resurser. Nu har dock utländska flygplan och helikoptrar tillkallats för att hjälpa till med vattenbombningen. Brandflygplan från Italien kom under onsdagen den 18 juli 2018 och ska vara i Sverige i åtta dygn. Även insatser från Danmark ska komma till Sverige, med ett team på 22 personer som ska bidra till arbetskraft på marken för att bekämpa bränderna.

Dock söks det fortfarande frivilliga, bland annat går folk ut på Facebook och vädjar om hjälp. En person gick ut med att räddningstjänsten söker antingen tankbilar eller traktorer med vattentank för att köra vatten till brandbilarna. I samma meddelande skriver personen att det är brist på tankbilar och att vattnet börjar ta slut vid släckningsarbetet. Därefter har personen skrivit ett nummer som man kan kontakta. Nu är det dessutom många organisationer som får väldigt många samtal från människor som vill bidra med hjälp, och självklart är det positivt men det gör att det blir en belastning som kan bli svår att hantera. Det finns andra, mycket effektivare sätt att kunna hjälpa till att bekämpa bränderna. Man kan höra av sig till kommunerna (se information nedan), och vissa av kommunerna vill att man ska ange namn, kontaktuppgifter, vart man bor och vad för resurser som man kan erbjuda.

Ragunda:

Det behövs frivilliga fredagen den 20 juli 2018 till och med söndagen den 29 juli mellan klockan 08-14, 14-20, 20-02 och 02-08, så alltså hela dygnet. För att anmäla sig måste man först ha fyllt 18 år och ha en bra hälsa. Då kan man anmäla sig genom att skicka ett meddelade på deras Facebooks-sida, eller skicka ett mail till kuncenter@ragunda.se. I meddelandet ska man skriva med namn, telefonnummer och personnummer

Ljusdals kommun:

Telefonnummer: 0767679819
E-post: kristinfo@ljusdal.se

Härjedalens kommun

E-post: kommun@herjedalen.se
ELLER:
Kontakta frivilliga resursgruppen FRG, Eva-Lotta Lundin på telefonnummer 0703-618634.

Jokkmokks kommun:

Kontakta Thomas Andersson vid räddningstjänsten på telefonnummer  0703-11367.

Älvdalens kommun:

E-post: frivillig@alvdalen.se

 

Bräcke kommun:

Telefonnummer: 069316143

E-post: receptionen@bracke.se (öppet vardagar klockan 09:00-15:00)

Röda Korset:

Röda korset hjälper också de områden där bränderna härjar, bland annat Ljusdal och Sveg. Man kan anmäla sig som frivillig på deras hemsida, www.redcross.se,
 

Text: Laura Karlsson