Volvo Lastvagnar före lagstiftningen

Publicerad mån, 06/25/2018 - 19:50

Volvo Lastvagnar inför redan nu den deklaration av bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp som blir lagkrav för nya lastbilar inom EU från 1 januari 2019.

- Vi ser ingen anledning att vänta in lagstiftningen utan vill ge våra kunder möjlighet att använda de deklarerade uppgifterna som vägledning redan nu, säger Lars Mårtensson, Director Environment and Innovation i Volvo Lastvagnar. Deklarationen kommer också att göra det enklare för transportköparna att kontrollera och jämföra koldioxidutsläppen från nya fordon hos olika åkerier, vilket kan underlätta valet av transportör.

Den som funderar på att köpa en ny Volvo-lastbil kan från och med juni 2018 be sin återförsäljare att få en preliminär deklaration som visar bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. Uppgifterna baseras på varje lastbils unika specifikation och standardiserade körcykler för olika användningsområden. Den slutliga deklarationen levereras samtidigt som lastbilen. 

- Deklarationen är ett komplement till den specialistkunskap och erfarenhet som finns hos våra återförsäljare, säger Lars Mårtensson. Med utgångspunkt från varje kunds behov tar deras experter fram en helhetslösning, som kan omfatta allt från bränsleoptimerade fordon till transportinformationssystem och förarutbildning i sparsam körning.

Text: Arne Andersson