Tydligt plusresultat för Akkafrakt 2017

Publicerad tors, 05/24/2018 - 10:13

Akkafrakt redovisar ett resultat efter finansnetto för 2017 på 18 miljoner kronor och en omsättning på 754 miljoner kronor. Det framgår av bolagets årsrapport som Svensk Åkeritidning har tagit del av.
 

- Koncernens nettoomsättning för 2017 på 754 miljoner kronor är en minskning med 0,8 procent jämfört med 2016, säger Anders Lindström, vd i Akkafrakt, till Svensk Åkeritidning. Koncernens omsättning fördelar sig mellan de tre affärsområdena Bygg & Anläggning, Industri & Handel och Miljö & Jordbruk. Affärsområde Bygg & Anläggning har fortsatt utvecklats positivt under året med ökad omsättning och bibehållna volymer.

Anders Lindström framhåller att även affärsområde Miljö & Jordbruk har genererat en ökad omsättning.

- Affärsområde Industri & Handel har under året arbetat med att säga upp ej lönsamma avtal och har därför en kraftigt minskad omsättning, säger han. Omsättningen i koncernen har även minskat på grund av försäljningen av återvinnings- och sorteringsverksamheten per den 31 december 2016.

Akkafrakt-koncernens resultat efter finansiella poster uppgick till 18,1 miljoner kronor 2017 jämfört med 21,7 miljoner kronor föregående år.

- I resultatet för 2016 ingick en försäljning av återvinnings- och sorteringsverksamheten med 7,5 miljoner kronor, säger Anders Lindström. För 2017 har koncernens resultat belastats med kostnader om 3,9 miljoner kronor i samband med en omfattande renovering av huvudkontoret i Malmö. Rensat för de här engångseffekterna är det verksamhetsgenererande resultatet 8,0 miljoner kronor bättre under 2017.

Anders Lindström framhåller att det förbättrade resultatet främst förklaras av resultatförbättringar inom affärsområdena Bygg & Anläggning och Miljö & Jordbruk samt kostnadsbesparingar i form av minskade administrativa kostnader.

- Jag är väldigt nöjd med hur alla anställda och delägare under 2017 har drivit det fortsatta förändringsarbetet, som startades under hösten 2015, med att konsolidera, effektivisera och skapa lönsamhet i kärnverksamheten, säger Anders Lindström. Arbetet fortsätter även under 2018, tillsammans med ett större fokus på ökad försäljning.

Anders Lindström förklarar att styrelsen och ledningen i Akkafrakt i slutet av 2017 tog ett flertal beslut som kommer att få effekt under 2018 och framåt.

- Bland annat kommer vi att utvärdera våra IT-lösningar samt affärs- och transportplaneringssystem, för att kvalitetssäkra och bli effektivare, snabbare och tryggare mot våra kunder, säger han. Vi är också en del av Fair Transport – där vi har tagit ställning för sundare transporter från ansvarsfulla åkerier. Detta innebär att vi kör trafiksäkert, vi kör klimatsmart och vi tar ansvar.

Anders Lindström betonar att hållbarhet är enormt viktigt i dagens samhälle.

- Akkafrakt är ett miljöorienterat företag och vår ambition är att skapa mervärden för våra kunder, delägare och medarbetare och samtidigt bidra till en hållbar samhällsutveckling, säger han. För att uppnå detta krävs en god ekonomisk lönsamhet, hänsynstagande till miljön och socialt engagemang. Vi har under 2017 kommit långt i vårt arbete för ett mer hållbart företagande genom vårt engagemang i Fair Transport och vårt löpande arbete för kvalitet och miljö.