Stora Åkeripriset till Arne Anderssons Åkeri

Publicerad tors, 05/24/2018 - 16:55

I samband med Sveriges Åkeriföretags årsmöte i Visby på torsdagen utsågs Arne Anderssons Åkeri i Linköping till segrare i Stora Åkeripriset 2018.
 

Åkeriets vd Martin Tunemar tog emot priset av Sveriges Åkeriföretags ordförande Mikael Nilsson, vd Rickard Gegö och Svensk Åkeritidnings chefredaktör Anders Karlsson inför årsmötets 150 deltagare.

Juryns motivering lyder:

”Genom att tillsammans med delaktiga och engagerade medarbetare ha noggrann kostnadskontroll och genom att vara lyhörd inför uppdragsgivares behov och omvärldens förändringar, utveckla lönsamma transportuppdrag och samtidigt ha förmågan att avstå från olönsamma affärer”.

Arne Anderssons Åkeri i Linköping och Motala ägs och drivs i tredje generationen av Susan Andersson. Åkeriet startades av Susans farfar Arne Andersson.

Arne Anderssons Åkeri bedriver hämtnings- och distributionstrafik samt inrikes fjärrtrafik för DHL Freight. Via dotterbolaget Östgöta Gods utför bolaget uppdrag för egna direktkunder.
Omsättningen i Arne Anderssons Åkeri, med drygt 60 anställda, uppgick 2016 till närmare 64 miljoner kronor. Bolaget redovisade en vinstmarginal på 7,9 procent och en soliditet på 75 procent.

Martin Tunemar fick ta emot priset – en pristavla gjord av krossat bilglas från uttjänta lastbilar – samt disponera över en prissumma på 25 000 kronor som doneras till valfri hjälporganisation. Arne Anderssons Åkeri valde att donera denna prissumma till Barncancerfonden.

Arne Anderssons Åkeri är ett av tre åkeriföretag som juryn valt ut till finalist i Stora Åkeripriset 2018. Övriga finalister var Ernsts Express i Avesta och Ume Assistance i Umeå.
Ernsts Express styrelseordförande Christer Streingruber och vd Roger Blom var också på plats i samband med prisutdelningen. Även åkeriägarna Mattias Hansson, Martin Hansson och Martin Hansson från Ume Assistance medverkade vid prisutdelningen.

Ernsts Express bedriver inrikes fjärrtrafik främst för egna direktkunder inom basindustrin, samt regional och lokal miljö- och återvinningsverksamhet.

Ernsts Express i Avesta redovisade en omsättning för 2016 på närmare 286 miljoner kronor. Bolaget redovisade en vinstmarginal på 3,09 procent och en soliditet på 25 procent.
Ume Assistance i Umeå bedriver verksamhet inom återvinning, entreprenad, transport och bärgning. Bolaget redovisade en omsättning för 2016 på 77 miljoner kronor och en vinstmarginal på 3,2 procent och en soliditet på 25 procent.

Stora Åkeripriset 2018 delas ut av Sveriges Åkeriföretag och Svensk Åkeritidning. Det primära syftet med utmärkelsen är att lyfta fram föredömen och goda förebilder i åkeribranschen som genom affärsmässig utveckling uppnått lönsamt och framgångsrikt företagande.

Sammanlagt har ett 40-tal åkeriföretag nominerats till Stora Åkeripriset 2018.

I juryn för Stora Åkeripriset 2018 ingår ordföranden i Sveriges Åkeriföretag, Mikael Nilsson och tre styrelseledamöter i organisationen – Andreas Lindström, Ingrid Skoog Bengtsson och David Östman – samt Anders Karlsson, chefredaktör för Svensk Åkeritidning.