Nordberghs tar stort kliv framåt för hållbarare transporter

Publicerad tors, 05/24/2018 - 18:15

Tommy Nordberghs Åkeri i Hjärnarp har beviljats stöd för att byta ut ett tiotal lastbilar mot nya fordon från Volvo med gasdrift som ger betydligt lägre fossila växthusgasutsläpp än dieseldrivna lastbilar. Detta eftersom de nya fordonen till stor del kommer att tankas med biogas.
 

Klimatklivet kommer att bidra med cirka 1,7 miljoner kronor i stöd i samband med att Tommy Nordberghs Åkeri byter ut delar av sin lastbilsflotta.

- Eftersom det i övrigt saknas styrmedel för denna del av transportsektorn är det glädjande att Klimatklivet nu kan bidra till omställningen till fossilfria tunga transporter, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg i Länsstyrelsen Skåne. Nu hoppas vi att fler företag tar tillvara på den här möjligheten att få stöd till inköp av klimatsmarta fordon och arbetsmaskiner.

Totalt har drygt företag i Skåne i varierande branscher i den här ansökningsomgången beviljats stöd för klimatsmarta förbättringsåtgärder inom ramen för Klimatklivet. Det sammanlagda stödet till de drygt 40-talet företagen uppgår till 24,7 miljoner kronor.
Utöver Nordberghs Åkeri får ytterligare ett åkeri i Skåne stöd av Klimatklivet i den här omgången. Och det är kem- och tanktransportföretaget Haanpaa som också byter ut en del av sin fordonsflotta.