Åkeriföretagen välkomnar fokus på snöröjning

Publicerad ons, 05/09/2018 - 13:19

Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att utvärdera snöröjningen och komma med en handlingsplan. Sveriges Åkeriföretag välkomnar fokus på den bristande vintervägunderhållningen som har stora konsekvenser för trafiksäkerhet och leveranser. Tidigare under våren har regeringen också föreslagit vinterdäckskrav för tunga lastbilar.
 

- Att regeringen och Tomas Eneroth sätter ett tydligt fokus på vinterväglag är mycket välkommet, säger Ulric Långberg, branschchef i Sveriges Åkeriföretag. Dålig snöröjning ökar risken för olyckor, oavsett vilka däck fordonen är utrustade med.

Under vintern som varit ovanligt sträng har stora delar av landet märkt av att snöröjningen inte fungerat som den ska. Framkomligheten har varit kraftigt begränsad med stora risker för olyckor som följd. Regeringen ger nu Trafikverket i uppdrag att utvärdera snöröjningen och komma med en handlingsplan för framtiden. Uppdraget gäller det statliga vägnätet och järnvägarna.

Trafikverket har ett strikt och i lag reglerat ansvar för vinterväghållningen gentemot trafikanterna, även om utförandet lagts ut på entreprenad. Från och med i vinter införs vinterdäckskrav på samtliga tunga fordon i Sverige, efter ett förslag från infrastrukturministern. Detta finner inte stöd i forskningen, något som Sveriges Åkeriföretag kritiserat. Forskningen visar att rätt vinterväghållning är avgörande, och att lagkrav på vinterdäck inte har en påtaglig nyttoeffekt i förhållande till kostnaderna.

- För oss är det glädjande att vårt budskap om att vinterdäck inte löser problemet med en bristande vinterväghållning tagits på allvar, säger Ulric Långberg. Det finns inga däck som rår på en undermålig snöröjning.