Nio branscher på väg mot ett fossilfritt Sverige

Publicerad ons, 04/25/2018 - 18:18

Svensk Åkeritidning var närvarande när nio branscher på onsdagen, den 25 april, lämnade över sina färdplaner till regeringen hur de ska gå tillväga för att bli fossilfria – samtidigt som de stärker sin konkurrenskraft. 

Rosenbad i Stockholm var fylld med representanter som berättade hur de resonerat och vilka politiska krav de anser behövs för att ge rätt förutsättningar för omställningen.

Innan Sveriges Åkeriföretag har färdigställt den slutgiltiga färdplanen för publicering har branschorganisationen valt att presentera de viktigaste delarna i en sammanfattningsrapport.

Som representanter för Sveriges Åkeriföretag lämnade Tove Winiger, politiskt ansvarig och Rickard Gegö, vd över sammanfattningsrapporten till Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat och närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

- De företag som tar fram tydliga strategier hur de ska minska sina utsläpp och på sikt erbjuda fossilfria transporter kommer framöver få stora konkurrensfördelar, säger Tove Winiger, sakkunnig fossilfria transporter och politiskt ansvarig för Sveriges Åkeriföretag. Och den stora framtidsfrågan handlar om att medlemmarna kan leverera det kunderna efterfrågar och vill betala för.

Saxat ur Fossilfritt Sveriges pressmeddelande:

”Färdplanerna har initierats av Fossilfritt Sverige men utarbetats av branscherna i en öppen och inkluderande process som drivits av branschorganisationer eller företag.” 

Svante Axelsson är nationell samordnare för Fossilfritt Sverige:

- Att olika företag visar hur de kan bli fossilfria är positivt men att hela branscher på det här sättet utvecklar sina egna färdplaner för fossilfrihet är unikt och ger hopp inför framtiden, säger Svante Axelsson. De visar här hur vägen till fossilfrihet inte behöver vara ett ok utan är en naturlig del av branschernas affärsutveckling. De visar på vilka tekniska språng som behöver genomföras, vilka politiska beslut som behövs och hur kostnader kan behöva fördelas. De visar också på vilket sätt omställningen kan gynna näringslivets konkurrenskraft.

 

Färdplanerna som lämnats över till regeringen:

Betongbranschen
Bygg- och anläggningssektorn
Cementbranschen
Dagligvaruhandeln
Flygbranschen
Gruv- och mineralbranschen
Skogsindustrin
Stålindustrin
Åkerinäringen (endast en sammanfattningsrapport)

Text: Anders Myrdal