Ecotrans Kontinent i konkurs

Publicerad mån, 04/09/2018 - 13:16

På torsdagen, den 5 april, försattes Ecotrans Kontinent i konkurs vid Malmö tingsrätt. Även företagets moderbolag ATCH Holding har försatts i konkurs. Bolagens ägare, Ken Nordqvist och Sören Skive, har samtidigt gått in i styrelsen i det danska bolaget TF Freight.
 

Ecotrans Kontinent, med kontor i Malmö och Göteborg, redovisade en omsättning för 2016 på 556,6 miljoner kronor och ett positivt resultat efter finansnetto på 9,5 miljoner kronor.

Enligt uppgifter till Svensk Åkeritidning är det lönsamhetsproblem för bolagets tempererade transporter samt viss del av verksamheten som styrts från Göteborg – i kombination med brister i it-system – som bidragit till att bolaget fått ekonomiska bekymmer.

Personalen fick på torsdagen, den 5 april, informationen om att Ecotrans försatts i konkurs. Samma dag blev personalen vid Göteborgs-kontoret hemskickade. Svensk Åkeritidning har i skrivande stund ingen information om anställningsläget för medarbetarna i Malmö.

På fredagen, den 6 april, gick Ken Nordqvist och Sören Skive ut och informerade bolagets kunder och samarbetspartners om det nystartade bolaget TF Freight.

Ecotrans dotterbolag i Danmark, Nederländerna och Belgien har under perioden januari till april i år sålts till ett relativt nystartat bolag som heter TF Freight Holding ApS.

TF Freight Holding ApS – med Ken Nordqvist och Sören Skive som två av styrelseledamöterna – är registrerat i Danmark och bolaget har samma adress i Skive i Danmark som det danska speditions-, shippings- och logistikbolaget Shipping.dk som bland annat 2017 förvärvade Malmö-baserade Transfargo.

Ecotrans Kontinent är verksamt med internationella, trailerbaserade lastbilstransporter inom Europa. Bolaget använder sig av inhyrda åkerier varav flertalet är hemmahörande i östra Europa. En mindre andel av de inhyrda åkerierna är hemmahörande i Sverige och andra västeuropeiska länder.

Svensk Åkeritidning har fått information om att konkursen i Ecotrans Kontinent sannolikt kommer att innebära mångmiljonbelopp i kundförsluster för bolagets lejåkare.

På onsdagen, den 11 april, varslades samtliga 52 anställda i Ecotrans Kontinent om uppsägning. 42 av de anställda har varit placerade vid Ecotrans Kontinents kontor i Malmö och 10 har varit placerade vid bolagets Göteborgs-kontor.

- Personalen vid Göteborgs-kontoret arbetsbefriades i samband med komnkuirsdagen, varför uppsägningar till dem har skickats med brev, säger konkursförvaltare Peter Öfverman till Svensk Åkeritidnings nätupplaga. De anställda i Malmö fick besked om uppsägning vid ett personalmöte under onsdagen. Jag har ännu inte fått information av köparen av verksamheten i konkursboet om vilka som kommer att få fortsatt anställning i det nya bolaget.