Trassliga transporter tynger Tesla

Publicerad ons, 03/28/2018 - 16:00

För biltillverkaren Tesla har det senaste året varit bekymmersamt i Norge. Flera bilägare har fört grupptalan mot bolaget för felaktig marknadsföring. Detta samtidigt som kvalitetsbrister visat sig frekventa på fordonen. Inte heller 2018 bjöd på någon ljusning. 

Under vintern har ett antal transporter med nya bilar från Göteborgs hamn till Norge stoppats i Svinesund och belagts med körförbud för säkerhetsbrister. Vid ett tillfälle blev två av fyra transporter stoppade på gränsen och den tredje fick körförbud efter att varit inblandad i en olycka i närheten av Moss. Bristerna har bland annat varit avsaknad av vinterdäck, bristfällig belysning och i något fall överlast.
Transporterna har ägt rum med öststatsfordon av en sådan ålder att de endast lever upp till Euro 3 standard.

Såväl, NRK, norsk TV, som NLF – Norges Lastebileier-Forbund har i medieinslag uppmärksammat det inträffade, något som rönt stor uppmärksamhet i Sociala medier.
Tesla Norge framhåller att det inträffade beror på att man på grund av kapacitetsproblem i hamnen i Drammen tvingats lägga sin import via Göteborg. Man säger sig förutsätta att alla leverantörer lever upp till Teslas krav, men avser att fortsätta med denna lösning tills man hittar alternativ. I Norge har transportköpare ett längre gående beställaransvar som innebär en kontrollskyldighet, att bara hänvisa till att man förutsätter är alltså inte gott nog. Efter att först förringat problemet har nu Tesla Norge valt att söka andra lösningar på transporterna, sannolikt som en följd av den negativa publicitet som företaget utsatts för.

I sökandet av alternativ har Tesla kontaktat NLF för att få tips på seriösa transportörer. NLF har dessutom kontaktat Sveriges Åkeriföretag för att få rekommendationer om seriösa svenska transportörer av nya bilar. Tesla har även begärt hjälp från norska Vegdirektoratet som sänt rådgivare till Göteborg för att kontrollera fordonen innan avfärd. Detta för att undvika att transporterna beläggs med körförbud i Norge.

För Tesla som marknadsför kvalitet, säkerhet och miljö, är det givetvis fatalt att man misslyckats på alla dessa punkter när det gäller valet av transportör, vilket har lett till ifrågasättanden på sociala medier om Teslas seriositet.  Till saken hör att de norska åkare som tidigare utförde transporterna från Drammen tappade uppdraget i samband med omläggningen till Göteborg.

Teslas grundare Elon Musk, uppger att man kommer att begränsa skeppningarna till den norska marknaden till dess att kvalitetsproblemen blivit lösta.

Rickard Gegö, vd i Sveriges Åkeriföretag, har en pågående dialog med Geir A Mo på NLF i Norge med anledning av bristerna i Teslas transporter. NLF har dessutom implementerat Fair Transport – en kvalitetsstämpel för åkerier som erbjuder trafiksäkra, klimatsäkra och sunda transporter – som initierades av Sveriges Åkeriföretag.
- Med en så hög miljöprofil som Tesla har är det inte acceptabelt med dessa omfattande brister i deras transporter av nya bilar, säger Rickard Gegö. Detta sätter ljuset på behovet av Fair Transport och ett fungerande beställaransvar.

Text: Lars Johansson och Anders Karlsson