Mejeritransporter till Widrikssons

Publicerad tors, 03/22/2018 - 09:07

Widrikssons Åkeri tar nu nästa steg i hållbara transporter när ett avtal tecknats med Järna Mejeri. Den lokala producenten får nu möjligheter att nå den stora marknaden på Södertörn – en region med närmare en halv miljon invånare.

Widrikssons är sedan 2014 transportör till samtliga södertörnskommuner i ett unikt samarbete – samordnad varudistribution med hållbara transporter. Järna Mejeri är en lokal producent med ett starkt erbjudande inom ekologiska mejerivaror.

Widrikssons har nu tecknat ett avtal med Järna Mejeri gällande distribution. Avtalet ger Järna Mejeri tillgång till snabba och hållbara transporter, då Widrikssons hämtar mejeriprodukter på plats i Järna. Widrikssons säkerställer därmed hela leveranskedjan – enkelt, bekvämt, konkurrenskraftigt och helt fossilfritt.

- Det är spännande att vi på Widrikssons kan bidra till mer lokal, ekologisk produktion och hjälpa till att bra varor når ut till skolor, företag och privatpersoner på Södertörn, säger Foed Meliane, vice vd i Widrikssons. Vår lastbilsflotta på över 100 fordon är sedan mer än ett år helt fossilfri – våra fordon drivs med biogas 100 och HVO100.

I en studie av samordnad varudistribution utförd av IVL Svenska Miljöinstitutet har man funnit att Södertörnskommunerna i samarbete med Widrikssons uppnått högt ställda klimatmål för sina transporter. Studien visar att koldioxid- och partikelutsläpp har minskat med 70 procent tack vare fossilfria drivmedel och smartare ruttplanering.

- En effekt av den samordnade varudistributionen på Södertörn är att vi kommer att kunna ansluta fler lokala leverantörer till projektet, säger Olof Bohlin, uppdragsgivare för Samordnad varudistribution på Södertörnskommunerna, samarbetsorganisationen för åtta kommuner på Södertörn. Widrikssons kör dagliga rutter på hela Södertörn och då kan vi erbjuda lokala leverantörer tillgång till ett snabbt, effektivt och fossilfritt distributionsnät.

Samarbetet mellan Widrikssons och Järna Mejeri avser inhämtning, omlastning och distribution av företagets samtliga mejeriprodukter.

 

Fakta

Södertörnskommunerna: De åtta kommunerna som ingår i samordningsprojektet är Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö.

Samordnad varudistribution: De åtta Södertörnskommunerna startade samarbetet med samdistribution med målet att halvera kommunernas koldioxidutsläpp – vilket uppnåddes 2017. Arbetet fortsätter med ytterligare förbättringar inom miljö, trafiksäkerhet, folkhälsa och fler lokala leverantörer.

IVL Svenska Miljöinstitutet IVL förenar tillämpad forskning och utveckling med en nära samverkan mellan näringslivet och det offentliga – med konsultuppdrag som vilar på vetenskaplig grund med forskning som präglas av tvärvetenskap och systemtänkande. Läs rapporten om utsläppsminskningar på IVL:s webbplats.