Kaunis Iron rekryterar drygt 100 chaufförer och tjänstemän

Publicerad ons, 03/21/2018 - 12:03

Nu tecknar Kaunis Iron avtal med Volvoåterförsäljaren Wist samt med påbyggaren/släpvagnstillverkaren SLP i Övertorneå. Avtalet gäller ett 30-tal nya lastbilsekipage för malmtransport. Kaunis Iron inleder nu också rekrytering av mer än hundra medarbetare för dessa transporter.
 

- Det känns skönt att ännu en del i den viktiga logistikkedjan är löst, säger Andreas Lantto, Kaunis Iron. Wist och SLP är erkänt duktiga aktörer som vi har stor förtroende för.

Malmekipagen byggs för 90 tons bruttovikt och får transportdispens enligt avsiktsförklaringen mellan Trafikverket och Kaunis Iron som nyligen undertecknades. Varje malmekipage består av en Volvo FH 16 på 750 hästkrafter med påbyggnation och 5-axlig sidtippande vagn.

- Wist och Persson Invest är givetvis väldigt tacksamma för förtroendet, säger Mats Karlsson Ek, vd i Wist Last & Buss. Med denna affär befäster vi vår ställning i Pajala och är med att säkra arbetstillfällen för en lång tid framåt. Vi ser fram emot att tillsammans med SLP och Kaunis Iron utveckla resurseffektiva transporter.

Även Stefan Strand, vd i Volvo Lastvagnar Sverige, ser postitit på affären.

- Gruvor är en extremt tuff miljö för lastbilar och jag ser förtroendet vi fått som ett bra betyg på att våra produkter är väldigt robusta och samtidigt levererar hög produktivitet, säger han.

Ekipagen måste anpassas för att klara de påfrestningar de utsätts för. Påbyggnad och vagnstillverkning kommer att ske lokalt i Övertorneå i Norrbotten.

- SLP  är med vår produktionsanläggning i Övertorneå en kompetent och erfaren byggare av släp och påbyggnader, säger Karin Prytz, vd i SLP. Att få vara med i denna satsning känns därför extra bra. Vi ser fram emot att få vara med och leverera funktionella och säkra ekipage för transport av malm i många år framöver.

Kaunis Iron ska trafikera sträckan Kaunisvaara – Pitkajärvi sju dagar i veckan, dygnet runt med de 90-tons malmekipage som affären omfattar. Det ger en volym på cirka två miljoner ton malm per år.

- Vi startar ett eget malmtransportföretag och nu när avtalet är på plats kommer vi omedelbart att påbörja rekrytering av chaufförer och tjänstemän, säger Per-Erik Lindvall, styrelseledamot i Kaunis Iron. Vi räknar med att behöva anställa mer än 100 personer.

Transportföretaget som ägs av Kaunis Iron kommer – när produktionen nått cirka två miljoner ton per år – att behöva omkring 120 lastbilsförare.
Transporterna är planerade att starta i juli i år.