Uppstickare firar fem år med Elgiganten

Publicerad tors, 03/15/2018 - 06:34

Ett annorlunda tankesätt i ett annorlunda anbud – i en helt vanlig transportupphandling – var det som fick Elgiganten att ge det lilla företaget Inquire chansen i ett pilotprojekt. Nu firar deras prisbelönta samarbete fem år.

Med sitt distributionscenter i Jönköping lever Elgiganten upp till sitt namn. Hela 107 000 kvadratmeter med hemelektronik och försändelser som ska levereras ut till nära 500 varuhus och hemleveranshubbar i Norden, Grönland, Island och Färöarna. Samtidigt sitter ett gäng på Inquire i Lidköping och sköter samtliga leveranser ut från lagret. På ett år blir det ungefär en miljon kubikmeter.

Logistikföretaget Inquire äger inga egna lastbilar. Med en kombination av egenutvecklade IT-system och erfaren handpåläggning koordinerar de leveranser i ett nätverk av mindre åkare.

Samarbetet med Elgiganten inleddes med ett telefonsamtal våren 2013. Elgigantens Senior Logistics Manager, Jimmy Olofsson, såg över hur transportlogistiken kunde se ut i ny regi.

När Inquire blev tillfrågade valde de bort att lämna en traditionell offert och gjorde istället en omfattande förstudie. Resultatet som sedan presenterades för Elgiganten visade på en betydande förbättringspotential, inte bara i effektivitet utan även socialt och miljömässigt.

– För att testa InQuire bad vi dem göra ett proof of concept där de fick ta över koordinationen och planeringen av transporter från vårt distributionscenter för kök i Tjeckien, säger Jimmy Olofsson. Fortfarande med samma transportör, men med InQuires system och arbetssätt. Vi sa ett halvår men efter två månader hade vi fått alla bevis vi behövde. Då var det inget att snacka om, det var bara fine, go, nu kör vi.

Med hjälp av Inquires nätverksmodell, med sina krav och täta uppföljningar, sköttes snart leveranserna av chaufförer som arbetade enligt nordiska villkor och med nordiska löner – oavsett vilket land de kom från. Samtidigt sjönk Elgigantens transportkostnader och leveranssäkerheten ökade. Modellen designades även för att kunna svänga med marknaden på ett effektivt sätt.

År 2016 tilldelades Elgiganten Stora Trafiksäkerhetspriset i kategorin Årets beställare för sitt arbete med transportörernas sociala villkor. Året därpå blev Elgiganten nominerade till Postnord Logistics Award för sitt effektiva och nytänkande sätt att arbeta med sin transportlogistik.

 

Text: Arne Andersson