Renonorden vann mot strejkande sopgubbar

Publicerad ons, 03/07/2018 - 14:19

Den olovliga strejk som renhållningsarbetare hos Renonorden i Stockholm genomförde sommaren 2017 var olovlig. Det konstaterar Arbetsdomstolen i en dom som tillkännagavs på onsdagen, den 7 mars.
 

Bakgrunden är att Renonorden sommaren 2017 begärde att anställda renhållningsarbetare i Stockholm skulle medverka vid en inventering av samtliga nyckar till bolagets så kallade trakter, det vill säga sophämtningsområden. Sedan bolaget genomfört nyckelinventeringen under två dagar genomförde arbetstagarna den tredje dagen inte något arbete och arbetsledarna låste in nycklarna.
Arbetsdomstolen har kommit fram till att det har varit fråga om en arbetsnedläggelse från arbetstagarnas sida i syfte att få Renonorden att upphöra med inventeringen, och att detta utgjort en olovlig stridsåtgärd. Därtill fråga om ett stort antal sjukanmälningar och uppsägningar varit led i stridsåtgärden samt om det allmänna skadeståndets storlek.
Det är Biltrafikens Arbetgivareförbund, BA, som fört Renonordens talan i Arbetsdomstolen och det är Svenska Transportarbetareförbundet som fört arbetstagarnas talan i denna tvist.

Arbetsdomstolens beslut innebär att var och en av arbetstagarna som genomförde den olovliga strejken till Renonorden ska betala ett allmänt skadestånd på mellan 2 500 – 3 500 kronor plus ränta per arbetstagare.

Arbetsdomstolens beslut innebär också att Svenska Transportarbetareförbundet och arbetstagarna ska ersätta Biltrafikens Arbetsgivareförbund för rättegångskostnader med drygt 550 000 kronor varav 528 000 avser ombudsarvode.

Transportföretagen och Biltrafikens Arbetsgivareförbund framhåller att det är en förutsättning för att den svenska modellen ska fungera att fredsplikt råder under kollektivavtalet.

- Fredsplikten är central för kollektivavtalet och för den svenska modellen, säger Mattias Dahl, vd i Transportföretagen som är paraplyorganisation för Biltrafikens Arbetsgivareförbund och ytterligare ett antal förbund. Det är bra att Arbetsdomstolen slår vakt om fredsplikten och bekräftar att det handlade om en olovlig strejk.

Arbetsdomstolen konstaterade vidare att massjukskrivningarna var en olovlig stridsåtgärd.

- Det är extra allvarligt att missbruka sjukskrivningar som i det här fallet, säger Mattias Dahl.
Stridsåtgärden har riktat sig mot en verksamhet som enligt Transportföretagen är känslig för störningar och som har en viktig samhällsfunktion, något Arbetsdomstolen vägt in.

- Det är alltid tråkigt med konflikt och särskilt då den drabbar verksamheter som är känsliga för störningar och som drabbar samhällskänsliga funktioner som i det här fallet, säger Mattias Dahl.