Scania segrade i europeiskt lastbilstest

Publicerad tis, 03/06/2018 - 08:54

För andra året i rad har Scanias nya lastbilsgeneration segrat i det så kallade 1 000-poängstestet.
 

- Denna omfattande utvärdering bekräftar inte bara den oslagbara bränsleekonomin som utmärker Scanias ny lastbilsgeneration men även alla de övriga attraktiva egenskaper som ger Scania en särställning, säger Alexander Vlaskamp, chef för lastbilar på Scania. Vi har nu lanserat hela det nya lastbilsprogrammet i Europa och gensvaret är fantastiskt.

1 000-poängstestet involverar internationella lastbilsjournalister som i kombination med objektiv mätning subjektivt bedömer varje fordon. Bränsleprovet genomförs längs en 180 kilometer lång sträcka i sydvästra Tyskland. Testet organiseras av tyska ETM Verlag, som bland annat ger ut tidskrifterna Lastauto Omnibus och Fernfahrer. Testet görs i samverkan med flera ledande branschtidskrifter.

Den nya Scanialastbilen var i topp i kategorierna hytt, drivlina och prestanda, bränsleförbrukning samt i kostnad och nyttolast. Som helhet drog Scania ifrån konkurrenterna i 2018-års 1 000-poängstest med ett totalresultat på 954,5 poäng, följt av Mercedes med 943,2 poäng och Volvos 941,9 poäng.

Sedan den nya lastbilsgenerationen lanserades hösten 2016 har Scania gått segrande ur så gott som alla jämförande och enskilda presstester. Scania har vunnit samtliga tre stora europeiska jämförande tester och har satt banrekord i närmare 40 enskilda presstester med bedömningar av bränsleförbrukning i 11 europeiska länder.

Text: Arne Andersson