Automatisering med människan i centrum

Publicerad lör, 02/24/2018 - 16:01

De snabba framstegen inom fordonsautomatisering skapar stora möjligheter för transportindustrin och samhället som helhet. I över två årtionden har Volvo Lastvagnar legat i framkant av utvecklingen. I en film i två delar som nyligen släpptes presenterar Volvo Lastvagnar sin syn på automatiseringen och hur den kommer att påverka vårt sätt att leva och arbeta framöver. 
 

Med ny teknik inom räckhåll utvecklar Volvo Lastvagnar praktiska lösningar med fokus på att underlätta vardagen och öka säkerheten för förare, kunder och andra trafikanter.
 
Volvo Lastvagnars filmer "Automation - the Big Change" och "Automation - Driving into the Future" tar upp heta ämnen som rör framtidens lastbilsteknik. I två delar får vi följa Sasko Cuklev och Ann-Sofi Karlsson, två nyckelpersoner på Volvo Lastvagnar, i deras vardag. Dessutom får vi möta lastbilsföraren Lukas Strohmeier från Österrike och pendlaren Rohini Teather från London. Syftet med filmen är att visa Volvo Lastvagnars vision och mål med automatiseringsarbetet och alla förhoppningar och farhågor som finns hos de människor vars vardag påverkas av det.

Omställningen till helt automatiserade fordon är ett långsiktigt utvecklingsmål, men på kortare sikt ligger fokus främst på en stegvis implementering av automatiseringsteknik som ska förbättra säkerheten, produktiviteten och komforten för yrkesförarna. Enligt Ann-Sofi Karlsson, Director Human Factors for Automation, handlar automatisering inte om att minska arbetstillfällena.

- Vi kommer att behöva många skickliga förare även i framtiden, säger hon. Med en växande befolkning och handel i världen ökar även transportbehoven. Automatisering handlar om att effektivisera. Trafiken blir allt mer komplex, samtidigt som människorna är lika sårbara som alltid och Volvo Lastvagnars automatiseringsteam lägger stor vikt vid säkerhetsfrågan. Viktiga pilotprojekt inom gruvdrift, avfallshantering och sockerrörsodling har visat att automatisering kan förbättra både säkerheten och produktiviteten, medan motorvägståg gör det möjligt att sänka bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Volvo Lastvagnar fortsätter utveckla automatiseringslösningar i nära dialog med kunderna och med människan i centrum.

Text: Arne Andersson