IRU högsta ledning i möte hos Sveriges Åkeriföretag

Publicerad tors, 02/22/2018 - 18:44

Sveriges Åkeriföretag kallade högsta ledningen i IRU, Internationella Vägtransport Unionen, till möte i Stockholm. Mötet ägde rum på torsdagen, den 22 februari.
 

Sveriges Åkeriföretag tog initiativet till mötet för att diskutera åtgärder som förbättrar IRU:s koordinering och samverkan i transportnäringens viktiga framtidsfrågor där viktiga beslut ofta fattas i Förenta Nationerna, inom EU eller genom internationell standardisering. 

IRU har över 70 medlemsländer och företräder godstransporter på väg, busstrafik och taxi samt arbetar med att förbättra villkoren för transportnäringen. IRU hanterar också tullfrågor genom TIR. IRU har fler internationella kommissioner som koordinerar det internationella arbetet och Sveriges Åkeriföretag medverkar aktivt i flera av dessa.  

Från IRU deltog IRU:s generalsekreterare Umberto de Pretto, baserad i Geneve, IRU:s vd Boris Blanche, baserad i Geneve och IRU Bryssels vd Matthias Maedge. Från Sveriges Åkeriföretag deltog vd Rickard Gegö, teknikchef Mårten Johansson, som också är president i IRU CIT, Internationella tekniska kommittén samt ledamot av  kommittén för trafiksäkerhet och kommittén för farligt gods. Från Sveriges Åkeriföretag deltog också jurist John Woxström som är ledamot av IRU kommittén för EU-frågor i Bryssel samt ledamot av kommitteen för färdskrivarfrågor och kommitteen för kombitrafik.

Mötet omfattade en genomgående analys av den internationella verksamheten med förslag till förbättringar som stärker transportnäringen.