Allison levererar automatlådor till Emoss

Publicerad tors, 02/22/2018 - 13:45

Elfordonstillverkaren Emoss Mobile Systems väljer Allisons helautomatiska växellåda.
 

För att uppfylla stränga europeiska utsläpps- och bullerregler har Emoss Mobile Systems utvecklat ett Allisonutrustat elektriskt dragfordon med en räckvidd på cirka 50 mil. 

Fordonet är en Electric Vehicle Extender Range (E.V.E.R.) dragbil med ett 120 KWh batteripaket och en elgenerator som laddar batteriet. Den har också fått en Allison 4500 helautomatisk växellåda och är godkänd för en totalvikt på 50 ton. 

Växellådan är kalibrerad för sex växlar när fordonet är fullastat, vilket gör det lämpat för tunga laster i backiga terrängförhållanden i länder som till exempel Norge och Schweiz.

Allisons helautomatiska växellådor är hjärtat i drivlinan. De flerdubblar motorns vridmoment och minskar belastningen på såväl elmotorn som batteripaketet. De gör också så att elmotorn kan arbeta med optimal effektivitet under längre tid, minskar energiförbrukningen, ökar räckvidden och tolererar billigare, lättare och mindre komponenter.

Emoss visade sin Allisonutrustade E.V.E,R. –dragbil på ett DAF-chassi i november på eCarTec-mässan i München. Förutom den här Allisonutrustade E.V.E,R. –dragbilen håller man på att utveckla eldrivna och Allisonutrustade lastbilar för anläggning och sophämtning.

Text: Arne Andersson