Hamnarbetartvister avgjorda i Arbetsdomstolen

Publicerad ons, 02/21/2018 - 20:42

Arbetsdomstolen har under onsdagen, den 21 februari, och tidigare i februari meddelat ett antal domar mellan Sveriges Hamnar/APM Terminals och Svenska Hamnarbetarförbundet som berör den infekterade konflikten i APM Terminals i Göteborgs hamn.
 

Arbetsdomstolen gav på onsdagen, den 21 februari, Sveriges Hamnar och APM Terminals rätt i att ha dragit in fackliga förmåner för ordföranden i Hamnarbetarförbundets Avdelning 4 – den så kallade Hamnfyran.

Det framgår av pressinformation från Sveriges Hamnar.
Domen innebär att Hamnarbetarförbundet ska betala Sveriges Hamnar och APM Terminals ersättning om 618 000 kronor för rättegångskostnader.

Enligt lag förutsätter fackliga förmåner kollektivavtal vilket Hamnarbetarförbundet saknar. Men fram till 2017 hade ordföranden full lön från arbetsgivaren för att arbeta heltid med fackliga frågor för Hamnarbetareförbundet.

- Domen är en seger för Sveriges Hamnar och för APM Terminals, säger Joakim Ärlund, vd i Sveriges Hamnar. Hamnarbetarförbundets fackliga förtroendemän har länge åtnjutit fackliga förmåner som i lag är förbehållet fackföreningar med kollektivavtal. I kraft av Hamnarbetarförbundets ständiga hot om konflikt har man tvingat hamnar runt om i landet att utge olika fackliga förmåner såsom lön och ledighet för fackligt arbete trots att det enligt lag alltså endast gäller kollektivavtalsfack.

Sveriges Hamnar framhåller att AD-domen är en framgång för organisationen i den mycket infekterade konflikten i Göteborgs containerhamn.

- Hamnkonflikten drabbar hela Sveriges näringsliv hårt, säger Joakim Ärlund. Den skadar även förtroendet för den svenska modellen. Domen är en seger för Sveriges Hamnar som står upp för den svenska modellen och värdet av kollektivavtal för både fack och arbetsgivare.

Domen den 21 februari är en i raden av ärenden om konflikten i APM Terminals i Göteborgs hamn som Arbetsdomstolen har beslutat om på senare tid.

I förra veckan fälldes Sveriges Hamnar i Arbetsdomstolen för brott mot förhandlingsplikten och ska betala skadestånd till Svenska Hamnarbetarförbundet.

Det rapporterar Svenska Hamnarbetarförbundet i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till den domen i Arbetsdomstolen är att Hamnarbetarförbundet under våren begärde förhandling för att försöka få till stånd en kollektivavtalslösning med heltäckande fredsplikt för branschen.

Den 14 februari fälldes Sveriges Hamnar i Arbetsdomstolen för förhandlingsvägran mitt under avtalsrörelsen 2017. Det framgår av pressinformation från Svenska Hamnarbetarförbundet.

Bakgrunden är att Svenska Hamnarbetarförbundet begärde förhandling för att försöka få till stånd en kollektivavtalslösning i hamnarna.