XR Logistik avbryter samarbete med tre åkerier

Publicerad fre, 02/16/2018 - 07:24

XR Logistik har beslutat att säga upp transportörsavtalen med de tre åkerierna Eggens Åkeri, Skara Frakt och Varola Åkeri.
 

- Vi har beslutat att säga upp transportörsavtalen med Eggens Åkeri, Skara Frakt och Varola Åkeri eftersom dessa åkerier under cirka 15 månaders tid har använt dieselbränsle från Östeuropa som håller lägre kvalitet än den diesel som används i Sverige, säger Per Anders Gustafsson, styrelseordförande i XR Logistik till Svensk Åkeritidnings nätupplaga. Genom att dessa tre åkerier använt detta dieselbränsle av lägre kvalitet så har de brutit mot de kvalitetsregler som XR Logistik tillämpar.

XR Logistik fick kännedom om att de tre åkerierna använt så kallad fuldiesel i stor omfattning i samband med att Skatteverket i en dom beslutade att de berörda åkerierna ska betala ett antal miljoner kronor i moms och skattetillägg efter att ha köpt stora mängder fuldiesel som ingått i en bedrägerihärva.

Av domen framgår att det handlar om inköp av diesel under 2015 och de tre första månaderna 2015 för 16,8 miljoner kronor. Under denna perioden inhandlades denna diesel till ett literpris som var 15 – 18 procent lägre än svenskt marknadspris.

Skatteverket är av uppfattningen att åkeriföreträdarna borde ha förstått att dieseln var en del i ett momsbedrägeri och att leverantören varit ett så kallat skenföretag.

Utöver att åkerierna förlorar sina transportörsavtal med XR Logistik döms de att betala miljonbelopp i moms för 2015 och ett skattetillägg på ett antal hundratusen kronor.

De tre av åkerierna har bland annat utfört bulktransporter samt transporter mellan Norge och Sverige för XR Logistik. Ett av åkerierna – Eggens Åkeri – bedriver även trafik för DB Schenker.