NTG förvärvar schweiziska Gondrand

Publicerad tis, 01/23/2018 - 22:29

Den danska transport- och logistikkoncernen NTG – Nordic Transport Group, som även bedriver omfattande verksamhet i Sverige och en rad andra länder, förvärvar schweiziska familjeägda Gondrand Group.

Omsättningen i Gondrand Group uppgick 2017 till motsvarande cirka 2,3 miljarder svenska kronor (221,6 miljoner euro). Bolaget har 650 medarbetare på 60 kontor i 7 länder.

Gondrand har haft några turbulenta år på senare tid, men genom förändrad organisation och förändrat ägande räknar NTG med att uppnå positiv utveckling, mycket tack vare synergier med NTG:s befintliga verksamhet.

I Sverige har NTG Group sedan tidigare kontor på ett antal platser. Gondrand etablerade sig i Sverige genom att år 2007 förvärva Stella Transport i Malmö av Lars Ek. Gondrand brottades sedermera med lönsamhetsproblem i det förvärvade bolaget som namnändrades till Gondrand Stella och hösten 2015 försattes Gondrand Stella i konkurs.

Förvärvet av Gondrand är ett betydelsefullt steg för NTG i sin ambition att växa geografiskt i Europa och Asien. Förvärvet innebär att NTG stärker sin position främst i Tyskland, Schweiz, Italien, Ungern, Nederländerna, Tjeckien och Kina.

- För flyg- och sjöverksamheten i NTG, innebär förvärvet ett rejält lyft för samtliga dessa verksamheter där vi mer än fördubblar vår omsättning och intjäning i denna division, säger Mikkel Furergaard, ledamot i NTG:s exekutiva ledningsgrupp och CEO i NTG:s flyg- och sjödivision.

Jesper E. Petersen, ledamot i NTG:s exekutiva ledningsgrupp och CEO i NTG:s division för landsvägstransporter och tredjepartslogistik, framhåller att förvärvet även kommer till att bidra till att lyfta NTG:s division för landsvägstransporter.

- För vår division för landsvägstransporter ser vi genom förvärvet av Gondrand en geografisk expansion till länder i mellersta och södra Europa som ett första viktigt steg för att säkra ett starkare fäste i dessa regioner, säger han. Förvärvet innebär att vi blir en av de större aktörerna inom dessa segment.

Nulien Houart, hittillsvarande CEO och styrelseordförande i Gondrand, ser naturligtvis också positivt på affären.

- NTG:s förvärv av schweiziska Gondrand Group innebär avsevärda möjligheter att kombinera NTG:s entreprenörsanda och förmåga att skapa lönsamhet inom logistiksektorn, med våra erfarna och yrkesskickliga medarbetare, samt med vårt nätverk och mer än 150 års verksamhet, säger han.

Efter förvärvet kommer NTG Group – med sin något brokiga bolagsstruktur – att uppnå en beräknad omsättning för 2018 på motsvarande cirka 7,0 miljarder svenska kronor (671,7 miljoner euro) och med ett förväntat resultat före skatter och avskrivningar (EBIT) på motsvarande cirka 280 – 300 miljoner svenska kronor (26,9 – 29,6 miljoner euro).