Moms på Kinahandel – mums för statskassan

Publicerad tis, 01/23/2018 - 09:25

Tullverket hade i slutat av förra veckan ett möte med Postnord. Syftet med mötet var att tydliggöra att moms ska betalas in för alla postorderförsändelser som kommer från tredjeland, alltså från ett land utanför EU. Momsen ska tas ut från första kronan av alla varors värde.

Tullverket har begärt att få en dokumenterad handlingsplan från Postnord, som ska presenteras senast den 1 mars 2018. Tullverket kommer att följa upp postflödet genom förstärkt kontrollnärvaro på Arlanda och Toftanäs postterminaler.

Som Svensk Åkeritidning nätupplagas tidigare har rapporterat, har det rått meningsskiljaktigheter mellan Tullverket och Postnord, när moms på icke EU import ska erläggas.

Postnord har regelmässigt släppt försändelser med ett värde under 22 euro till privatpersoner utan att deklarera införsel moms. Detta förfarande har använts med hänvisning till en praxis som ännu inte existerar. Förfarandet får nu stark kritik av Tullverket och följden blir att Postnord, liksom alla övriga transportörer, åläggs att följa regelverket för alla försändelser, oavsett varans värde.

I ett pressmeddelande från Postnord välkomnar Postnord klargörandet av regelverket.

- Vi välkomnar klargörandet från Tullverket i denna viktiga fråga, säger Håkan Ericsson, koncernchef i Postnord. Det är bra att det nu blir samma regler för varor som säljs på nätet oavsett var de kommer ifrån. Därför skall det även tas ut moms på varor som importeras från utlandet. Vi kommer nu att starta ett intensivt arbete med att säkerställa robusta processer för de enormt stora flöden som kommer med postordervaror från tredje land. Vi pratar om upp till 150 000 försändelser per dag som skall hanteras för momsinbetalning.

Text: Lars Johansson