Mathem rullar ut elfordon för hemleveranser

Publicerad fre, 01/19/2018 - 06:54

Svenska Mathem tar ett nytt initiativ för sin fordonsflotta och satsar på ett tyskt fordonskoncept från ABT Sportsline och AL-KO Fordonsteknik.

Den första elmotordrivna kyldistributionsbilen i Skandinavien i 3,5 tons-klassen, sattes på torsdagen, den 11 januari 2018, i drift av Mathem, som är verksamt med hemleveranser av livsmedel.  Fordonet är baserat på Volkswagen Transporter och framtaget i ett samarbete mellan chassispecialisten AL-KO Fordonsteknik och kunnandet inom e-mobilitet hos företaget ABT Sportsline, vilket resulterat i den helt eldrivna E-Transporter eCab. I grunden är det en Volkswagen T6 transporter som försetts med ett speciellt AL-KO lättviktschassi i vilket batterierna har integrerats komplett. Påbyggnaden har tagits fram speciellt för det här fordonet av Carlsen Baltic, en av Europas ledande tillverkare av skåppåbyggnader för kyl och frys, avsedda för transportbilar.

Online-handeln ökar hela tiden. Kläder, hygien och kosmetika eller livsmedel/färskvaror – allt fler människor beställer det de behöver i sin vardagliga tillvaro med ett musklick på internet. Men hur når produkterna beställaren? Det sköter hemleveransföretagen, som dock i städerna möter infrastrukturella, samhällspolitiska och ekonomiska utmaningar. Strävan är smidighet, punktlighet och tillförlitlighet men med mindre miljöpåverkan och transporter med lönsamhet. Ett steg framåt: elektriskt drivna transportbilar med AL-KO lättviktschassi.

För Mathem innebär det nya fordonet ett första steg och försök med eldrift i den egna fordonsflottan. Volkswagen Sverige ser i denna kyltransportbil ett viktigt steg för att kunna erbjuda eldrivna Volkswagen Transporter och den är det första konkreta produkten av samarbetet mellan VW Sverige och ABT/AL-KO Fordonsteknik. Även Carlsen Baltic prövar här nya vägar i det att man sätter in ett helt elektriskt drivet kylsystem, försörjt av egna litiumbatterier. Ingen kraft behöver tas från fordonets motor för att generera kyla. Det är först med denna nya teknik som det går att montera kylaggregat för transportskåpet på ett helt eldrivet fordon. Denna lösning hjälper Mathem att minska fordonsflottans miljöpåverkan eftersom inget bränsle förbränns och inga emissioner avges så som annars sker från en ordinär kylaggregatsmotor.

Räckvidden för eCab är beräknad till 130 km enligt NEDC (New European Driving Cycle).