Panalpina växer i Belgien

Publicerad mån, 01/15/2018 - 20:49

Den världsomspännande schweiziska transport- och logistikkoncernenPanalpina – med Christer Gardells Cevian Capital Partners som näst största ägare –  förvärvar det belgiska företaget Adelantex and AD Handling NV, med verksamheter i Bryssel, Liege och Ostende.

Ett avtal om förvärvet undertecknades den 18 december 2017. Båda företagen har avböjt att lämna ytterligare kommentarer om de finansiella detaljerna i avtalet.

Adelantex and AD Handling NV, med 46 anställda, är specialiserat på import och hantering av tranportkänsliga färskvaror, som frukt, grönsaker, fisk och blommor. Det mesta ankommer med flyg till Bryssel, där företaget har en egen anläggning på flygplatsen, med 1 600 kvadratmeter kylutrymmen. Denna anläggning hanterar cirka 75 procent av volymen, resten ankommer via flygplatserna i Liege och Ostende.

Adelantex hanterar en total volym på cirka 75 000 ton per år och har en kundstock på ca 200 kunder i Europa. Företaget ägs av företagsledningen som fortsatt kommer att verka inom Panalpina.

- Detta senaste förvärv inom området för färskvarulogistik är ytterligare ett exempel på hur vi avser att bygga end to end lösningar i Europa, säger Stefan Karlen, CEO i Panalpina. Adelantex verksamhet i Bryssel är av högsta klass och kommer att veka som en modell för liknande verksamheter i andra länder. Dessutom medför förvärvet av Adelantex att vi får en stor kundbas med flöden från intressanta marknader. Detta kommer att ge oss möjligheter till ytterligare tillväxt inom området för färskvaror och andra transportkänsliga varor.

Josef Mergan, CEO och hittillsvarande majoritetsägare i Adelantex and AD Handling NV, ser positivt på ägarförändringen.

- I egenskap av den ledande aktören vad gäller import och hantering av tranportkänsliga varor, såsom färskvaror med flyg till Belgien, ser vi mycket positivt på att ingå i Panalpinas nätverk, säger han. Detta kommer ytterligare att stärka vår position och leda till vidare internationell utveckling av våra affärer.

Panalpinas nätverk för transportkänsliga varor, som färskvaror, omfattar närvaro i ett 20-tal länder, med målet att under de närmaste åren fördubbla antalet.

Text: Lars Johansson