Ekol öppnar eget i Sverige

Publicerad ons, 01/10/2018 - 11:11

Under januari i år startar turkiska Ekol Logistics egen verksamhet i Sverige genom att etablera Ekol Nordics med kontor i Göteborg. Sverige blir därmed det 16:e landet där Ekol är etablerat med egen verksamhet.

- Ekol Nordics kommer att erbjuda internationella hel- och dellaster samt samlastningstransporter med lastbil, säger Jarmo Halonen, regionchef i Ekol Nordics.

Jarmo Halonen är sedan september 2017 regionchef i Ekol Nordics. Han har mångårig erfarenhet från transport- och logistikbranschen och har tidigare i sin karriär bland annat varit Group Director Road Freight i Greencarrier Freight Services International, vd i Greencarrier Freight Services Finland, samt vd i Itella Logistics Oy.

I ett inledningsskede kommer Ekol Nordics att fokusera på detaljhandeln, bilindustrin, elektronikbranschen samt pappers- och träindustrin.
Ekol Nordics planerar även att, under andra halvåret 2018, erbjuda transportlösningar mellan Norden och Medelhavsområdet.

- Vi startar utvecklingen i Norden med vårt kontor i Göteborg, varifrån vi kan stödja hela den nordiska marknadsutvecklingen, säger Jarmo Halonen. Under de närmaste två åren strävar vi efter att ha 30 anställda och vårt mål är att uppnå 30 miljoner euro i omsättning i slutet av 2020.

Wojciech Brzuska, vd i Ekol Europe, framhåller att Ekol tidigt beslutade sig för att starta egen verksamhet i Norden för att närma sig sina kunder i denna region och för att kunna möta deras behov ännu bättre.

- Det är även värt att betona att ett av Ekols blocktåg går från vårt nav i Trieste i Italien, till Kiel i Tyskland, och är avsett för de nordiska volymerna, säger han. Vi planerar att utöka antalet tåg inom den närmaste framtiden. Denna tågförbindelse förbinder Norden på ett intermodalt sätt med Sydeuropa och Turkiet.

Ekol, med huvudkontor i Turkiet, är ett internationellt logistikföretag, grundat 1990, som erbjuder integrerad logistik genom frakt, lager, tull samt leverantörskedjestyrning i 16 länder.
Ekol förfogar över distributionslager med en sammanlagd yta på en miljon kvadratmeter i Turkiet, Tyskland, Italien, Grekland, Frankrike, Ukraina, Bosnien-Hercegovina, Rumänien, Ungern, Spanien, Polen, Tjeckien, Bulgarien, Iran, Slovenien och Sverige.
Ekol, med 7 000 medarbetare, har 6 roro-fartyg och 5 500 lastbilar, samt opererar 48 blocktåg per vecka.

Ekol Logistics utför sedan flera år tillbaka lastbilstransporter mellan Sverige och andra länder. På senare tid har polisen vid ett flertal tillfällen stoppat lastbilar och chaufförer från Ekol, som brutit mot gällande cabotagelagstiftning.