GDL:s förra huvudägare förvärvar Kewab

Publicerad tis, 01/02/2018 - 22:43

GDL:s/DSVMGroups förra huvudägare – riskkapitalbolaget Triton – förvärvar via sitt portföljbolag Akeab – det Karlstad-baserade företaget Kewab som är verksamt med grävtjänster, anläggnings- och elkraftsarbeten främst i västra Mellansverige.

Kewab och Akeab kommer att ingå som systerbolag i en infrastrukturgrupp med fokus på anläggnings- och entreprenadarbeten, ägd av Triton och ledande befattningshavare i respektive bolag.

Enligt vad Svensk Åkeritidning erfar, påminner upplägget avseende ägandet om den modell som Triton tillämpade då man med start för närmare 15 år sedan – och under mer än 10 års tid – via DSVM Group förvärvade ett antal lastbilscentraler – bland andra GDL Transport, GKF Frakt, Samfrakt Sydost, Östgötafrakt och LBC Bolagen.

Triton var huvudägare i DSVM Group – inklusive GDL Transport –  under mer än tio års tid och sålde denna verksamhet i slutet av januari 2015 till två privata investerar med stöd av ett antal institutionella investerare.

Peder Prahl, styrelseledamot i General Partner för alla Tritons fonder, ser naturligtvis positivt på att Triton via Akeab blir ny huvudägare i Kewab.

- Vi ser fram emot att fortsätta att stödja bolaget, dess ledningsgrupp och anställda inom ramen för den infrastruktur- och servicekoncern vi skapar, genom att investera i och främja gruppens tillväxt, säger han. Den industriexpertis vi förvärvat, genom andra investeringar i sektorn och förstärkt genom ledande branschexperter, kommer att bidra till att ta Kewab till nästa nivå. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med ledningsgruppen och styrelsen i byggandet av ett starkare företag.

Fredrik Larsson, vd i Kewab, framhåller att man är väldigt glada över att, tillsammans med Akeab, ansluta sig till denna infrastrukturgrupp.

- Industriexpertisen som Triton besitter kommer att vara av stor vikt för oss i vår fortsatta tillväxt, säger han. Vi i Kewabs ledningsgrupp är väldigt glada över att fortsatt vara betydande aktieägare i bolaget tillsammans med Triton och Akeabs ledningsgrupp.

Tritons förvärv av Kewab tillkännagavs i mitten av november 2017.

Under hösten 2017 expanderade Kewab genom att förvärva anläggningsverksamheten i Brunskogs Gräv i Västra Värmland. Det förvärvet omfattar anläggningsverksamhet med cirka 15 anställda och en årsomsättning på cirka 20 miljoner kronor.

Kewab är en ledande leverantör av grävtjänster, anläggnings- och elkraftsarbeten med en stark ställning i Värmland och närliggande regioner. Bolaget fokuserar på medelstora projekt med kunder som sträcker sig från elkraftsbolag till kommuner och större byggbolag. Kewab grundades 1965 av Kenneth Wahlström och har i dag cirka 300 anställda med kontor på sex orter. Omsättningen i Kewab uppgick 2016 till 559 miljoner kronor.

Akeab – Anläggning och Kabel Entreprenad i Malmö AB – är en ledande leverantör av grävtjänster och anläggningsarbeten med stark närvaro i södra Sverige. Bolaget fokuserar på medelstora projekt med kunder som sträcker sig från nationella fiberoperatörer till kommuner och lokala energibolag. Akeab grundades 2008 har i dag cirka 230 anställda med kontor på sex orter.

I juni 2017 förvärvade Triton Akeab av riskkapitalbolaget Priveq Investment. Omsättningen i Akeab uppgick 2016 till närmare en miljard kronor.