Långa handläggningstider för täkttillstånd

Publicerad sön, 12/17/2017 - 21:33

Långa handläggningstider för miljöprövning av bergtäkter är ett problem. Skogsforsk har tillsammans företrädare för skogsnäringen, NCC Roads och Arne Eriksson Mätteknik AB utvärderat handläggningen av miljöprövningen gällande täkttillstånd under 2016.

Utredningen visar på stora regionala skillnader, då varje regional miljöprövningsdelegation, MPD, är en självständig enhet som lyder under regeringen.

Ledtiderna variera stort mellan olika MPD, snabbast går det i Luleå med i genomsnitt 143 dagar från ansökan till beslut. Härnösand ligger i andra ändan av skalan med i genomsnitt 775 dagars handläggningstid. I storstads regioner, med stor befolkningstäthet och många överklaganden är också långa handläggningstider ett problem.

Förutom väntetiden på beslut, har detta effekten att krossmaterial måste transporteras längre sträckor än vad skulle vara nödvändigt med åtföljande negativa miljöeffekter.

Behovet av krossmaterial är stort, både till byggnadsindustrin som till vägunderhåll och för skogsindustrin, byggande av skogsbilvägar, vilka utgör ca 21500 mil vägar, nödvändiga för att få ut de ungefärliga 80 miljonerna ton rundvirke och skogsbränsle, årligen

Utredningen föreslår en rad konkreta förslag på åtgärder som kan snabba upp miljöprövningen, till en målsättning av max 6 månaders handläggningstid. Bland dessa märks en central koordinering av arbetet så att ärenden kan läggas där det finns tillgängliga resurser, utbildning för den som söker föra att undvika onödiga kompletteringar etcetera.

Hela rapporten fins att läsa på Skogsforsk.se

Text: Lars Johansson