Bring testar kinesiska elfordon i Oslo och Stockholm

Publicerad tis, 12/05/2017 - 08:24

Bring/Posten Norge genomför ett test med att använda eldrivna transportbilar från den kinesiska biltillverkaren SAIC för att leverera paketförsändelser i jultrafiken i Oslo. Efter testet i Norge ska elfordonen till Bring i Stockholm för varuleveranser för Ikea.

Enligt Bring/Posten Norge har det fram till nu varit ”helt omöjligt” att få större transportbilar med eldrift och med tillräcklig räckvidd och lastförmåga.
Fordonet är det enda i Norden och ska användas för leverans av företagspaket till kunder i Oslo. Att Oslo ändrar reglerna för bompengar – vägtull – gör det extra förmånligt att satsa på eldrivna fordon, enligt Bring/Posten Norge.
- Vi har elektrifierat så mycket som möjligt när det gäller små distributionsbilar, säger John Eckhoff, presschef i Bring/Posten Norge. Nu ser vi hur vi kan göra samma sak med lite större fordon. Den kinesiske biltillverkaren SAIC är den första som kan leverera en eldriven skåpbil i denna storlek. Nu vill vi testa om den uppfyller våra kvalitetskrav.
Bring/Posten Norge har som mål att använda endast förnyelsebara energikällor innan2025. Eldrivna skåpbilar är en av åtgärderna som bolaget önskar att genomföra för att nå målet.
Efter testet i Oslo ska den eldrivna transportbilen testas i Stockholm, där den ska användas av Bring för att leverera varor för Ikea.
- Detta är en bil som är anpassat för stadsnära områden, säger John Eckhoff. I Oslo, Akershus och Østfold kommer vi att behöva ett hundratal bilar. Dessutom kommer andra stora städer i landet att behöva eldrivna transportbilar. Vi hoppas kunna starta ordinär drift med eltransportbilen under andra halvåret 2018, beroende på när bilar kan levereras och servicenätet kan etableras.

Fakta: SAIC Maxus EV80

Längd 5,7 m, bredd 2 meter
Lastvolym 11.4 kubikmeter
Batteri 56 KW
Räckvidd >200 km
SAIC tillverkar 6.5 miljoner personbilar och transportbilar per år

Enligt Bring/Posten Norge är SAIC den första fordonstillverkaren som klarar av att leverera transportbilar i detta segment enligt Bring/Posten Norges krav och specifikationer.