Ystad Hamn utökar lagerytan

Publicerad ons, 11/29/2017 - 14:07

Med anledning av stadigt ökande trafiktal genom Ystad Hamn invigde hamnen på måndagseftermiddagen nya områden för att förbättra de logistiska förutsättningarna för hamnens kunder och besökare.

På måndagen, den 27 november, invigde Ystad Hamn ett helt nytt område om 33 000 kvadratmeter för uppställning av fordon före incheckning. Samtidigt invigde man ett annat område om 23 000 kvadratmeter, vilket inhyser två lagerhallar på 5 120 kvadratmeter vardera. Behovet av den utökade arealen härleds till en stadigt ökande ström av passagerar- och lasttrafik genom hamnen.

Det var Roger Jönsson (S), ordförande i Hamnutskottet i Ystads kommunstyrelse, som invigningstalade och hamnarbetaren Kevin Rasmussen utförde bandklippningen med hjälp av Ystad Hamns vd Björn Boström.

- Ystad Hamn utgör en centralpunkt för handeln mellan Sverige och länder i centrala och östra Europa, säger Roger Jönsson. Där har vi under en lång period kunnat se hög tillväxt, ökat välstånd, nya arbetstillfällen och ökade möjligheter för näringslivet. Ystad Hamn är en naturlig väg för handeln mellan Sverige och dessa länder, och volymerna växer för varje år.

För att förbättra möjligheterna för handeln mellan Sverige och Polen, och därmed mellan Sverige och andra länder i Central- och Östeuropa, jobbar vi i Ystads kommun och Ystad Hamn ständigt med nya satsningar i hamnområdet. Under 2018 planerar vi att göra den största investeringen i kommunens historia, för att bygga två nya färjelägen i den yttre hamnen.

Roger Jönsson framhåller att detta kommer att bidra till ytterligare ökad handel och nya affärsmöjligheter för rederierna,

- Satsningen visar på den potential och de möjligheter som vi anser finns för logistik- och lagerföretag som etablerar sig i Ystad Hamn, säger han. Det är lönsamt, och här finns expansionsmöjligheter.

Även Ystad Hamns vd Björn Boström är nöjd.

- Vi har i och med kommunens investeringar bra förutsättningar för att kunna ta emot de ökande volymerna, och samtidigt stödja rederierna, säger han. Både Unity Line och Polferries ser en kraftigt ökad trafik och under 2020 förväntas det första av flera nybyggda fartyg börja trafikera linjen Ystad-Świnoujście. Den nyinvigda anläggningen utgör ett viktigt strategiskt steg för hamnens framtida verksamhet och är helt nödvändig med tanke på hamnens trafikprognoser.