Flyttbolag vann mot Konkurrensverket

Publicerad ons, 11/29/2017 - 21:28

Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea Hovrätt friade på onsdagen Alfa Quality Moving, NFB Transport Systems och ICM Kungsholms från att betala böter/konkurrensskadeavgift på 37,8 miljoner kronor.

Det var 2014 som Konkurrensverket stämde de tre flyttföretagen för att de enligt Konkurrensverket samarbetat på ett otillåtet sätt genom att skriva avtal som utesluter konkurrens under en femårsperiod.

Det var i samband med att Alfa Quality Moving förvärvade delar av två andra bolag med NFB Transport Systems respektive ICM Kungsholms som ägare, som det skrevs avtal om att säljarna inte skulle konkurrera med köparen om utrikes bohagsflyttningar under fem år. Konkurrensverket gick till domstol och krävde att de tre företagen, Alfa Quality Moving, NFB Transport Systems och ICM Kungsholms, tillsammans skulle betala 37,8 miljoner kronor i böter/konkurrensskadeavgift.

Domen har överklagats i två rättsliga instanser och nu friar alltså Patent- och marknadsdomstolen vid Svea hovrätt de tre flyttbolagen.

Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea Hovrätt, som är högsta instans, har i likhet med Stockholms tingsrätt funnit att konkurrensklausulerna i det här fallet inte utgör en överträdelse. Enligt Patent- och marknadsöverdomstolen har ingen av de aktuella konkurrensklausulerna haft till syfte att hindra, begränsa eller snedvrida konkurrensen.

Domen från Patent- och marknadsöverdomstolen kan inte överklagas.
Konkurrensverket konstaterar att domen ger vägledning om hur man ska se på konkurrensklausuler i samband med företagsförvärv.

Alfa Quality Moving välkomnar onsdagens besked om en friande dom i Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea Hovrätt.

- Det är en enorm seger och en stor lättnad, säger Kenneth Egelrud, vd i Alfa Quality Moving. Myndighetens process mot oss har pågått i nästan fem år och har krävt enormt mycket energi av såväl företagsledning som personal. Den linje Konkurrensverket nu förlorat med i två instanser skulle snarare ha hämmat konkurrensen än gynnat den. Vi är förvånade över att Konkurrensverket har drivit frågan så offensivt när myndigheten själv medger att det varit ett test av en strängare linje.

Han syftar bland annat på den oannonserade så kallade gryningsräd som genomfördes hos företaget i Jönköping i februari 2013.

- Idag är en känslomässig dag, säger han. Vi har hela tiden varit övertygade om att vi haft rätt men det har varit oerhört arbetsamt att försvara sig mot en statlig myndighets samlade kraft. 

Enligt Kenneth Egelrud innebär domen idag ett förtydligande av regelverket kring köp och hur ett företag ska kunna skydda sin verksamhet.

- Detta är en mycket viktig fråga inte bara för oss, utan för att svenska företagare ska våga satsa för att utvecklas och vara konkurrenskraftiga också internationellt, säger han. Nu finns ett tydligt utslag som ej kan överklagas och vi väljer att lägga denna påfrestande period bakom oss, blicka framåt och gå vidare för att utveckla företaget ytterligare för att vara det svenska alternativet på den internationella flyttmarknaden.