Lastbilsförare stämmer DHL för lönedumpning

Publicerad sön, 11/19/2017 - 21:41

En tjeckisk förare i ett polskt åkeri stämmer Deutsche Post DHL för att inte följa reglerna om minimilön. Arbetsdomstolen i Bonn, Tyskland förbereder nu en rättegång i målet.

Det rapporterar den tyska nyhetssajten eurotransport.de.

Det är en tjeckisk förare i ett polskt åkeri som är transportör för Deutsche Post DHL som stämmer Deutsche Post DHL för att inte ha följt reglerna om minimilöner för lastbilsförare. I stämningen åberopar föraren det så kallade beställaransvaret, som är förankrat i den tyska lagen om minimilöner. Enligt den lagen, tillsammans med lagen om utstationerade arbetstagare, är beställare även ansvariga för underleverantörer – och även i förekommande fall för underleverantörer längre ner i kedjan.

Enligt stämningsansökan har det åkeri där lastbilsföraren är knuten till, inte följt reglerna om minimilön. Dessutom har Deutsche Post DHL brustit i att följa upp och säkerställa så att den berörda transportören följer reglerna om minimilön.

Enligt eurotransport.de har Deutsche Post DHL bemött anklagelserna från den tjeckiske föraren i det polska åkeriet. Deutsche Post DHL förklarar att de i sina transportörsavtal med sina underleverantörer ställer krav på att dessa ska följa gällande lagstiftning både när det gäller yrkestrafik och arbetsrätt. Varje underleverantör måste till Deutsche Post DHL skriftligen intyga att dessa lagar och regler följs.

Det är nu upp till Arbetsdomstolen i Bonn att avgöra om det är föraren i det polska åkeriet eller om det är Deutsche Post DHL som har rätten på sin sida.

Oavsett utfall så har det här rättsfallet ett signalvärde för transport- och logistiksektorn.