SEB Bank banar väg för Girtekas expansion

Publicerad tors, 11/09/2017 - 22:13

SEB Bank har tagit fram en finansieringslösning (leasing facilitet) för den litauiska åkeri- och logistikjätten Girteka Logistics. Det handlar om ett rekordhögt leasingavtal på motsvarande närmare en miljard kronor (95 miljoner euro). Den så kallade leasing faciliteten ska användas för att utöka och förnya Girtekas lastbils- och trailerflotta.

Det framgår av pressinformation från Girteka Logistics och SEB Bank.
Den förnyade och utökade fordonsflottan kommer enligt SEB och Girteka att bidra till utökad effektivitet för Girtekas lastbilstransporter i det kontinentala Europa, Skandinavien och Ryssland.

Detta är årets hittills största leasingtransaktion som finansierats av SEB Bank i Litauen.

- Undr mer än 20 års tid har SEB Bank varit en av Girteka Logistics betydande finanspartner, säger Vilius Juzikis, ansvarig för divisionen för företagskunder i SEB Bank i Litauen. Genom att erbjuda leasing och andra tjänster har vi gett stöd till företagsgruppens (läs Girteka Logistics, red anm) tillväxt till att bli en ledande åkeri- och logistikkoncern i Europa. Utöver det ekonomiska värdet, är transaktionen i synnerhet värdefull även ur ett företagsmässigt hållbart perspektiv. De befintliga fordonen kommer stegvis att bytas ut mot nya generationens fordon, vilket utöver minskade utsläpp även leder till ökad trafiksäkerhet.

Vilius Juzikis framhåller att de senaste årens trender inom transport och logistik har indikerat ökad konkurrens i EU och av det skälet måste bolag titta efter vägar att öka sin affärsmässiga effektivitet och konkurrenskraft.

- Vi investerar kontinuerligt i lösningar som leder till bättre kundservice, hög transportkvalitet och i våra mer än 8 300 medarbetare, säger Mantas Ranonis, CFO (finansdirektör) i Girteka Logistics. Detta har medfört att vi noterar 25 procents organisk tillväxt för 2017. Vi uppskattar vårt partnerskap med skandinaviska banker och SEB Bank har varit vår pålitliga partner sedan dag ett.

Att hjälpa litauiska åkerier med finansieringslösningar har blivit en viktig affär för SEB:s litauiska bankverksamhet som drivs i SEB Bank.

- Under årets åtta första månader har antalet lastfordon som har leasinglösning via SEB Bank ökat med 45 procent, säger Vilius Juzikis. Trots att åkerier i landet har ökat sina investeringar i att förnya sina fordonsflottor är sektorns skuldnivå oförändrad. Vi ser i år att åkerierna är en av de sektorer som är mest aktiva med att söka nya finansieringslösningar.

Enligt SEB Banks analytiker kommer marknadsläget för leasing av lastfordon att vara på en liknande nivå.

- Marknaderna i öst signalerar återhämtning, men det är fortfarande för tidigt att säga hur stor ökningen kommer att bli, säger Vilius Juzikis.

SEB Bank i Litauen ägs av svenska SEB. SEB i Litauen är en universalbank i landet. Det är den största banken i Litauen och erbjuder där heltäckande banktjänster. Banken har en stark ställning som privat- och företagsbank med särskild styrka inom ut- och inlåning i företagssegmentet.