Amazons grundare in i Logistics Hall of Fame

Publicerad tors, 11/09/2017 - 22:49

Svensk Åkeritidning var på plats i Erich Klausener Hall i det tyska ministeriet för transport och digitalisering i Berlin på torsdagskvällen i samband med att Jeffrey Preston Bezos (Jeff Bezos), grundare av och CEO i Amazon.com valdes in i Logistics Hall of Fame.

Priset – en bystskulptur av Jeff Bezos – delades ut av Anita Würmser, företrädare för juryn i Logistics Hall of Fame.

Jeff Bezos kunde inte själv närvara vid den festliga ceremonin. Istället överlämnades priset till Roy Perticucci, Vice President Europe Customer Fulfillment i Amazon.

- Jeff Bezos har skrivit om logistikhistorian, säger Anita Würmser. Hans namn är synonymt med framgångsrik e-handel och han representerar en generation av entreprenörer vars affärsmodeller baseras på algoritmer och innovativa logistiklösningar.

Jeff Bezos, som fyller 54 i januari 2018, grundade Amazon.com i USA 1994. Han erhöll en så kallad summa cum laude, Phi Beta Kappa, i elektrisk ingenjörsteknik och datorvetenskap vid Princetown 1986. Cum laude är en titel som i de flesta akademiska system i världen läggs till hos de studenter som utmärkt sig extra under en högskoleutbildning.

I motiveringen till att Jeff Bezos väljs in i Logistics Hall of Fame framgår det att Bezos var först med att inse att mjukvara och logistik är nyckelfaktorer för en övergång från inköpsdrivna transaktioner till behovsdrivna onlinebaserade transaktioner.

Logistics Hall of Fame är en utmärkelse som premierar personer som har gjort enastående insatser inom transporter och logistik. Det kan till exempel vara verkställande direktörer, koncernchefer, konsulter, forskare och historiskt framstående personligheter inom dessa områden.

Exempel på logistikpersonligheter som tidigare har prisats av juryn i Logistics Hall of Fame är bland andra Klaus-Michael Kühne, ledande entreprenörspersonlighet i logistiksektorn, Heidi Senger-Weiss, Gebr. Weiss, James Casey, grundare av UPS och Fred Smith, ordförande och CEO i FedEx. Prisutdelning sker årligen i november månad vid en galaceremoni i Berlin, Tyskland.

Juryn i Logistics Hall of Fame består av bland andra chefredaktörer för ledande logistikmedier i Europa, samt företrädare för ledande europeiska institutioner och forskningsinstitut inom transporter och logistik. I juryn ingår även generalsekreteraren i den internationella vägtransportunionen IRU.

Svensk Åkeritidnings chefredaktör Anders Karlsson är svensk juryrepresentant.