Zalando medverkar på Logistik & Transport

Publicerad ons, 11/01/2017 - 18:20

Boomen inom e-handel har skapat en logistisk utmaning.
- Kundernas förväntningar är gränslösa. Framförallt måste vi klara ”the last mile”, säger Carl-Friedrich zu Knyphausen, chef för logistikutveckling på Zalando, Europas största onlinebutik.

Carl-Friedrich zu Knyphausen medverkar i seminariet Logistics Facilities of the Future – The Nordic Market from an E-commerce and International Perspective på Logistik & Transport på Svenska Mässan i Göteborg den 7 november.

- Det är första gången vi är med i Göteborg och vi ser fram emot inspirerande samtal, säger han. Från Zalandos sida är vi mycket intresserade av att träffa nya affärspartners som vi kan utveckla marknaden tillsammans med. 

Zalando, som startades 2008 och har sitt huvudkontor i Berlin, är Europas största onlinebutik för modekläder, skor och livsstilsprodukter.

Företaget har haft en explosiv tillväxt och finns idag i 14 länder i Europa, har 10 000 anställda och en omsättning på över 3 miljarder euro.

- Utvecklingen inom e-handeln är helt otrolig, säger Carl-Friedrich zu Knyphausen. Vi på Zalando kunde inte ana bara för några år sedan var vi skulle vara idag. Dagens utbud är enormt och konkurrensen stenhård. Konsumenterna kan välja fritt, nästa online-butik är bara ett par klick bort.

Zalandos framgångar förklaras ibland med kundvänliga grepp som 90 dagars returrätt och betalning efter leverans.

- Kundernas förväntningar är höga och ökar hela tiden, säger han. Ju mer bekvämt det är för kunden att handla desto större är chansen att han eller hon kommer tillbaka. Därför är vårt motto att alltid sätta kunden först. 

Den verkligt stora utmaningen ser Carl-Friedrich zu Knyphausen på logistiksidan. För att hävda sig i konkurrensen måste det gå enkelt och snabbt att få varor hemlevererade.
I Sverige samarbetar Zalando med 19 leverantörer. Det största problemet här, liksom i andra länder, är sista ledet i distributionskedjan, det som brukar kallas ”the last mile”.

- Vi arbetar hårt och testar bland annat nya tjänster med lokala aktörer runt om i Europa, även i Stockholm, för att lösa problemet, säger han.

En liknande problematik gäller returneringen av varor. Nyligen startades ”Zalando Hämtar”, en kostnadsfri returservice i Stockholm, där paket hämtas upp inom 60 minuter.

- Det är ett innovativt exempel som vi lanserar på den svenska marknaden för att känna av behoven och se vilken respons vi får, säger Carl-Friedrich zu Knyphausen. Vi planerar fler.