Trafikverket vill förbättra uppföljning om snöröjning

Publicerad sön, 10/29/2017 - 21:45

Snöröjning och halkbekämpning är ett måste för framkomligheten på våra vägar under vintern. Nu förbättrar därför Trafikverket sin kontroll.

För att hålla de statliga vägarna körbara under vintern upphandlar Trafikverket entreprenörer som sköter snöröjning och halkbekämpning. Trafikverket ska också se till att entreprenörerna följer kraven som ställs i upphandlingarna.

Inför de nya kontrakten har Trafikverket ändrat sitt sätt att följa upp vinterväghållningen. Kraven på entreprenörerna och utförandet är desamma som tidigare, men kontrollen blir noggrannare. Information om den skärpta uppföljningen fick vägföreningarna redan under våren och entreprenörerna i samband med upphandlingen. 

- Enskilda vägar är ett viktigt komplement till det allmänna vägnätet för tillgänglighet i hela landet, säger Ulrika Honauer, avdelningschef vägsystem i Trafikverket. Möjligheten för våra entreprenörer att arbeta för flera väghållare är oförändrad. Men Trafikverket varken får eller kan använda skattebetalarnas pengar för att ploga privata vägar.

Trafikverket ger årliga bidrag till privata vägar och bistår med rådgivning vid upphandling. Trafikverket ansvarar för det statliga vägnätet och kommuner och privatpersoner för de enskilda vägarna. Det innebär att väghållaren för kommunala- och privata (enskilda) vägar ansvarar själva för att handla upp plogning.

Mellan den 1 oktober och 30 april kräver Trafikverket att deras entreprenörers vinterorganisation ska fungera till fullo. Om det blir vinterväder andra tider på året ska åtgärderna också fungera, men Trafikverket ställer inte samma krav på åtgärdstider.