Hållbarhetspris till samlastningskoncept

Publicerad fre, 10/20/2017 - 07:19

Älskade stad är vinnare av Hållbarhetspriset 2017. Projektet som är ett logistiksamarbete mellan Bring, Ragns-Sells, Vasakronan och Stockholms stad, visar mycket gott exempel på att innovation inte bara handlar om teknik utan även om nya transportsmarta lösningar. 

Motiveringen lyder:


”Projektet visar ett mycket gott exempel på att innovation inte bara handlar om teknik, utan också om nya sätt att verka transportsmart. Med projektet Älskade stad har man effektiviserat godstrafiken och bidragit till en mer hållbar och levande stadsmiljö”.

Övriga nominerade finalister var Alfredsson Transport och Alwex Transport som även visar mycket goda exempel på innovation och satsningar för en hållbar transportnäring.  

- Vi är mycket stolta och glada över att så många innovativa företag har visat intresse för priset och att vi nu slutligen – efter hård konkurrens tillsammans med en kunnig jury, har lyckats utse en vinnare, säger Transportföretagens vd Mattias Dahl. Älskade stad är ett föredömligt, transportsmart exempel för andra aktörer att ta efter.

Erik Wastesson, marknadsområdeschef – servicestjänster i Ragn-Sells, som tillsammans med Stockholms stad varit med från början och utvecklat samlastningskonceptet, gläds åt utmärkelsen.

- Det är fantastiskt roligt att vårt samarbete med Älskade stad får ta emot det här priset, säger han. Det är ett väldigt gott betyg för oss som visar att samarbeten över branschgränser inom logistik inte är en omöjlighet, snarare tvärtom! Nu hoppas vi på att fler städer och företag vill ansluta sig till Älskade stad. Vi kommer att skänka vinstsumman till KTH:s ”integrated transport research lab” som forskar inom hållbara transportlösningar.

Dessutom tilldelades Vattenfall Dynamic Grid Control ett hederspris med motiveringen att man på ett kostnadseffektivt sätt vill möjliggöra för fler att välja fossilfria fordon. Idén bygger på användningen av ny, men också befintlig teknik för att minska utsläppen – inte transporterna.

- Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth. Det är en utmaning och därför är det viktigt att uppmärksamma företagare som tänker nytt kring hållbara transporter. Jag tycker också att det är roligt att de tre finalisterna är drivande inom olika områden som är helt centrala för att vi ska lyckas: användningen av ny teknik, intermodala lösningar och nya sätt att samordna godstransporter.