Finalister utsedda i hållbarhetspris

Publicerad ons, 10/04/2017 - 14:43

Alfredsson Transport, Alwex Transport och Älskade stad kan vinna Hållbarhetspriset 2017.

Det framgår av pressinformation från Transportföretagen.

En jury har nu utsett tre finalister till Transportföretagens Hållbarhetspris 2017: Alfredsson Transport, Alwex Transport och Älskade stad.

Priset, som delas ut under festliga former den 19 oktober, har som syfte att lyfta, uppmuntra och uppmärksamma transportbranschens arbete mot en hållbar och transportsmart framtid.
Totalt har tio företag nominerats till Hållbarhetspriset 2017: Alfredsson Transport, AB Volvo och Scandinavian Logistics Partners för Scandinavian Rail Shuttle, Alwex Transport, Coop Logistik, Gamla Uppsala Buss, TRB Sverige, BRA, Green Cargo, Unilever Sverige, Vattenfall 9 för Dynamic Grid Control och Älskade stad.

- Konkurrensen har varit hård, av de tio främsta sökande har juryn nu nominerat tre mycket goda föredömen som finalister till Transportföretagens Hållbarhetspris 2017, säger Mattias Dahl, vd i Transportföretagen. För att klara omställningen till hållbara transporter behöver vi inspiration, uppmuntran, innovation och entreprenörskap och det visar samtliga tio mycket goda exempel på.

Så här lyder juryns motivering i korthet:

Alfredsson Transport, samarbetar med Linköpings universitet i forskning kring hållbara transporter. Bland annat har företaget investerat i en så kallad spjutspetsteknik (aerodynamisk utformning av eco-driving) vilket leder till ökad hållbarhet i flera dimensioner för godstransporter. Alfredsson Transport visar stark vilja att fortsätta arbetet mot hållbara transporter.

Alwex Transport, genomför ständigt stora och små förbättringsåtgärder inom hållbarhetsområdet. För att nämna några exempel körde man 2016 med 90 procent förnybara drivmedel inom affärsområdet Transport och Distribution. Alwex Transport har även satsat på intermodala transportlösningar där trailrar förflyttas både på väg och på järnväg samt att man även har satsat på samordnad distribution för att minska antal körda mil.

Älskade stad, är ett branschöverskridande samarbete mellan Bring, Ragn-Sells, Vasakronan och Stockholms Stad där man har fångat möjligheten att effektivisera godstransporterna genom att ta till vara på tomma transporter och överblivna material. Det går helt i linje med vad ett transportsmart samhälle efterfrågar.

Hållbarhetsprisets jury består av Catharina Elmsäter-Svärd, tidigare infrastrukturminister och ny vd i Sveriges Byggindustrier, Leif Zetterberg, tidigare statssekreterare på Näringsdepartementet och egen företagare på Övergrans jordbruk, Stefan Edman, biolog och författare, Magnus Jäderberg, godsstrateg på trafikkontoret i Göteborg, samt Daniel Boman, journalist och redaktör för magasinet Aktuell Hållbarhet.