All time high för åkerinäringens värdeskapande

Publicerad tors, 09/28/2017 - 14:51

Sveriges Åkeriföretag har genomfört en nyckeltalsundersökning bland 3 500 svenska åkerier. Värdeskapandet är det högsta sedan mätningarna inleddes år 1997.

- Svensk åkerinäring befinner sig fortfarande i en relativt stark högkon­junktur, säger Ulric Långberg, branschchef i Sveriges Åkeriföretag. Värdeskapandet - mätt som avkastning på totalt kapital i relation till räntan på en svensk 10-årig stats­obligation - är det högsta sedan våra mätningar inleddes 1997. Mer än två gånger högre än 20-årssnittet.

Ulric Långberg framhåller att det är stora skillnader mellan olika del­näringar inom branschen.

- Bygg- och anläggningstransportörerna möter en marknad för bostadsbyggnation som är den starkaste sedan tidigt 1990-tal och antalet bygg- och anläggningsåkerier växer snabbt för att möta efterfrågan, säger han.

Detaljhandelns omsättning i Sverige slår rekord, år efter år, men trans­portörer med fokus på närdistribution kämpar ändå med tillväxten. Flera segment präglas dock fortfarande av lönsamhetsproblem.

- Åker­inäringens lysande stjärna, i termer av finansiell utveckling, är miljötrans­portörerna (avfall och återvinning), säger Ulric Långberg. En hög, stabil avkastning har kombinerats med imponerande tillväxt - både för transportvolymer och omsättning. 

Han pekar på att sorgebarnen i branschen är tanktransporter och skogstransporter.

- Här är lönsamheten fortsatt låg och omsättningen visar inte heller på några större ljuspunkter, säger Ulric Långberg.