Martinsens ägare satsar stort på biogaslastbilar

Publicerad mån, 09/25/2017 - 10:41

Martinsen Transports ägare – Litra AS – har tagit beslut om att köpa in 100 tunga lastbilar med biogas som drivmedel.

Litra AS, som är ett av de större privatägda åkerierna i Norge – och som via Martinsen Transport även bedriver verksamhet i Sverige – kommer under de kommande fem åren att investera i minst 100 tunga lastbilar med biogas som drivmedel. Gasen ska levereras av Skagerak Energi AS.

- Som företag är vi förpliktade att reducera våra utsläpp, och köper därför hela tiden in de mest moderna bilarna med lägst drivmedelsförbrukning och minst utsläpp, säger Vegard Narmo, koncernchef i Litra AS. När vi nu ser att både tunga fordon för biogas och biogasen är tillgänglig, menar vi att det är rätt tid till att satsa. Ser vi att detta går fortare än planerat, kommer vi inte att vänta med att köpa in fler bilar.

Litra AS byter varje år ut mellan 50 – 80 lastbilar i sin fordonsflotta.

Litra AS har ingått ett intentionsavtal med Skagerak Energi AS om leveranser av drivmedel till minst 100 tunga fordon de kommande 5 åren. För att leverera detta drivmedel ska Skagerak Energi bygga upp en kedja av tankstationer, i första omgången på Østlandet i Norge.

- För oss är detta lösningen på den sedvanliga ”höna och ägget” problematiken om vad som ska komma först, säger Frode Halvorsen, direktör för gas i Skagerak Energi AS. Nu har vi fått en transportör som vill köpa in biogas i så stora mängder att det är grund för att bygga ut en distributionsapparat. I ett första skede ska vi bygga bunkringsstationer på Østlandet, men ser också på en vidare expansion.

Biogasen ska i huvudsak levereras som flytande biogas – LBG – men också som komprimerad biogas – CNG.

Koncernen Litra AS med dotterbolag och huvudkontor i Lillehammer, Norge, är ett av Norges största privatägda åkerier. Bolaget bildades 1917 och firar i dagarna 100 år som åkeri.

Omsättningen i Litra-koncernen beräknas för 2017 uppgå till motsvarande cirka 800 miljoner svenska kronor (750 miljoner norska kronor). Litra AS förfogar över en flotta om 270 lasatbilar och har mer än 550 anställda.

Ett av dotterbolagen till Litra AS – svenska Martinsen Transport – redovisade en omsättning för 2016 på 47 miljoner svenska kronor.