Biogaslastbilar korsar Europa

Publicerad fre, 09/22/2017 - 08:23

Lastbils-, buss- och transportbilstillverkaren Iveco deltar i årets upplaga av eventet ”Blue Corridor-2017: Iberia – Baltia” med Stralis NP, den första naturgaslastbil som konstruerats särskilt för fjärrtrafik och som kan köra på komprimerad eller flytande naturgas.

Med sitt deltagande vill Iveco stödja utvecklingen av naturgas, vilken man ser som det bästa och enda fullt utvecklade alternativa bränslet för en hållbar transportsektor.
Eventet ”Blue Corridor-2017: Iberia – Baltia” lanseras och organiseras av Gazprom-koncernen och Uniper och samlar varje år representanter för energi- och logistikföretag, fordonstillverkare och operatörer på marknaden för naturgasfordon i syfte att visa på fördelarna med naturgas som ett bränsle för framtiden.
Eventet inleddes officiellt tidigare i vekan med invigningsceremonin som ägde rum i Carregado (Lissabon). Härifrån ska deltagarna köra genom Europa till Sankt Petersburg. Längs en färdväg på över 550 mil ska BlueCorridor2017-karavanen visa upp de framsteg som gjorts inom utvecklandet av Europas naturgasinfrastruktur liksom naturgasens bärkraft som ett hållbart bränsle för långkörningar.
Under ”Blue Corridor-2017: Iberia – Baltia”-rutten kommer karavanen att stanna för en rad rundabordssamtal och event, vid vilka IVECO, representanter för gasindustrin och olika transportföretag samt regeringstjänstemän ska diskutera de tekniska och juridiska aspekterna av naturgasens användning för transporter liksom de miljömässiga, ekonomiska och sociala fördelarna med detta alternativa bränsle. Enligt planen ska eventet avslutas den 5 oktober i samband med St. Petersburg International Gas Forum.
Karavanen kommer att göra ett stopp vid Ivecos anläggning i tyska Ulm, där fordonen kan tanka på Tysklands första LNG-station. Den 25 september kommer Iveco att bjuda in kunder och andra intressenter till ett rundabordsmöte på sitt leveranscenter i Ulm på temat naturgasens utveckling inom transportbranschen.
Iveco deltar med sin Stralis NP AS440S40T/P som är utrustad med naturgasmotorn Iveco Cursor 9 LNG/CNG, vilken har den bästa effekten för detta bränsle: 400 hk med ett vridmoment på 1 700 Nm.
Stralis NP är den första naturgaslastbil särskilt konstruerad för fjärrtrafik och den enda lastbil som kör på komprimerad och flytande naturgas och som levererar en effekt, komfort, kraftöverföringsteknik och bränsleautonomi som passar för långkörningar. Med en rekordhög räckvidd på upp till 150 mil gör Stralis NP naturgas till en realistisk lösning för internationella långdistanstransporter.
Lastbilen ska köra över 550 mil genom 12 länder i syfte att öka medvetenheten hos allmänhet, företag, experter och media kring fördelarna med att använda LNG inom transportsektorn.
Årets upplaga av eventet sätter fokus på flytande naturgas för godstransporter. Detta hållbara bränsle kombinerar fördelar i form av utmärkta miljöprestanda med kostnadseffektivitet och erbjuder ett realistiskt och nu tillgängligt alternativ till diesel för godstransporter.
I en nyligen offentliggjord studie utnämner Tysklands departement för transport och digital infrastruktur (BMVI) flytande naturgas (LNG) till den bästa tillämpliga lösningen för fjärrtransporter på kort sikt och för de närmaste 10 till 15 åren. Detta fokus på flytande naturgas ligger helt i linje med Ivecos framtidsvision för sektorn som nästa steg på vägen mot hållbara transporter.