Renonorden Norge i konkurs

Publicerad tis, 09/19/2017 - 09:03

På måndagen, den 18 september, beslutade styrelsen i Renonorden ASA och Renonorden AS i Norge att begära de båda bolagen i konkurs. Renonordens svenska, danska och finska bolag drivs vidare.

Det framgår av ett pressmeddelande från Renonorden i Norge.
Bakgrunden till konkursen är enligt bolaget att Renonorden under 2015 och 2016 vann 11 renhållningskontrakt som visade sig vara förlustbringande. Dessa 11 kontrakt beräknas ha genererat en förlust om mer än 300 miljoner kronor.
Under de senaste månaderna har Renonorden varit i förhandling med dessa uppdragsgivare för att försöka avsluta de förlustbringande kontrakten. Enligt Renonorden motsatte sig två av uppdragsgivarna omförhandlingar av avtalen, vilket försvårade läget.
Mot bakgrund av detta har bankerna DnB och Danske Bank aviserat stopp med finansiering till Renonorden ASA och Renonorden AS. Därmed återstod enligt Renonorden endast möjligheten att försätta de båda bolagen i konkurs.
Renonorden i Sverige, Danmark och Finland kommer att drivas vidare och kommer att fortsätta utföra uppdragen enligt de kontrakt som ingåtts i dessa länder när det gäller insamling av avfall.
Konkursen i Renonorden AS beräknas få stora konsekvenser i Norge då bolaget har renhållningskontrakt som omfattar cirka 1,2 miljoner personer. De norska bolagen har cirka 500 anställda som berörs av konkursen.