Åkeribranschen i fokus på debatt i Ljungby

Publicerad tors, 09/14/2017 - 16:26

På lördag, den 16 september, anordnar Truckers International Association, TIA, en debatt på temat ”Vad händer med vägtransportbranschen”? Debatten äger rum på Ljungbystopp i samband med invigningen av en ny lastbilsparkering.

Till panelen har arrangörerna bjudit in representanter för såväl riksdagspartierna som för trafikpolisen, Transportstyrelsen, Sveriges Åkeriföretag och åkeribranschen.
Björn Eriksson, tidigare rikspolischef, är moderator för debatten.
Samma dag som Ljungbystopp – vid E4, Ljungby södra – inviger sin nya, stora lastbilsparkering, kommer TIA att arrangera en debatt, ”Vägval 2018” på temat ”Vad händer med vägtransportbranschen”? Ett femtontal inbjudna kommer att ta plats på scenen.
- Vi har bjudit in både EU-politiker och politiker som sitter i trafikutskottet, säger Nette Schölin på TIA, som organiserar arrangemanget. Vi har också bjudit in trafikpoliser samt representanter för Transportstyrelsen, Sveriges Åkeriföretag och åkeribranschen. Ljungby kommun kommer också att representeras i panelen. Kommunen har ju stor erfarenhet av lastbilstrafik och dess för- och nackdelar.
Nette Schölin framhåller att många tunga namn har svarat och tackat ja.
För att få till en bra debatt, menar hon att det krävs en person med både kunskap och engagemang. Och en sådan har TIA funnit.
- Ja, vi är så väldigt glada för att den före detta rikspolischefen Björn Eriksson har möjlighet att hjälpa oss, säger hon.
Debatten kommer att pågå mellan klockan 10.00 och 14.00. Lokalen rymmer 100 åhörare, platser som Nette både hoppas och tror ska fyllas. Åhörarna kommer också att ges möjlighet att ställa frågor och därmed bli en viktig del i debatten.
- Nu bjuder vi in till världens tillfälle att ställa ansvariga politiker och tjänstemän till svars för att prata om branschens framtid, säger Nette Schölin. Jag håller tummarna för att chaufförer och åkare ska ta den chansen. Inte minst med tanke på att det snart är val.
Arrangörerna har för avsikt att initialt leda in frågorna på ämnen såsom cabotage, utstationeringsdirektivet, beställaransvaret och trafikpolisens tynande tillvaro.
- Vi vill gärna ge politikerna möjlighet att torgföra sina åsikter om förslaget till EU:s vägtransportpaket (mobilitetspaket), säger Nette Schölin.
Den närmare 17 000 kvadratmeter stora lastbilsparkeringen som ska invigas samma dag är ingen säkerhetsparkering i ordets rätta bemärkelse. Däremot är den inhägnad, vilket självklart kommer att öka tryggheten för chaufförerna som stannar till för att hålla sina raster där. Den som tillsammans med representanter för Motell Ljungby och för kommunen som ska ”klippa bandet”, är debattens moderator Björn Eriksson, som i sin nuvarande roll som ordförande i Säkerhetsbranschen är mycket väl insatt i vad trygghet innebär för människors välbefinnande.

Svensk Åkeritidning finns på plats i Ljungby på lördag och bevakar både den transportpolitiska debatten och invigningen av lastbilsparkeringen.