Ygemans efterträdare har fortsatt förtroende för rikspolischefen

Publicerad mån, 08/28/2017 - 07:29

Anders Ygemans efterträdare som inrikesminister, Morgan Johansson, har fortsatt förtroende för rikspolischefen Dan Eliasson.

Morgan Johansson uttalade sig i ett skriftligt svar den 24 augusti med anledning av en fråga från Sten Bergheden, moderat riksdagsledamot i trafikutskottet.

- Ombildningen av svensk polis är en av de mest omfattande organisationsförändringarna inom staten på många år, framhåller den socialdemokratiske justitie- och inrikesministern Morgan Johansson. I Statskontorets första delrapport om ombildningen är den sammanfattande bedömningen att polisen hittills har genomfört flera viktiga delar av omorganisationen men att många utmaningar återstår.

Erfarenheter från tidigare myndighetsreformer visar att genomförandet ofta är mer komplicerat och tar längre tid än vad som har förutsett, enligt Morgan Johansson.

- Att leda Sveriges största myndighet under dessa omständigheter är ett komplext uppdrag, framhåller justitie- och inrikesminister Johansson. Jag har fortsatt förtroende för rikspolischefens sätt att utföra denna svåra uppgift.
Den 9 augusti i år ställde Sten Bergheden frågan om förtroendet för rikspolischefen till Morgan Johansson.

I frågan konstaterar Sten Bergheden att förtroendet för landets polischef är lågt både inom polismyndigheten och bland allmänheten. Sten Bergheden lyfter i frågan fram att många poliser öppet har kritiserat rikspolischefen Dan Eliasson och att flera politiska partier och ledande politiker har haft mycket kritiska synpunkter på ledarskapet och krävt en förändring.

- Att omorganisera en verksamhet av polisens storlek och betydelse, kräver dialog, mycket information och att man lyssnar på kritik och tar till sig åsikter och förslag på ett bra sätt, framhåller Sten Bergheden.

Sten Bergheden drar slutsatsen att detta inte verkar ha fungerat och att läget är ansträngt på många olika sätt för landets poliser och att många poliser nu lämnar yrket.

- Medborgarnas förtroende för polisens förmåga att förebygga och utreda brott sjunker, framhåller Sten Bergheden. På grund av hård belastning och bristande ledarskap nedprioriteras många områden, vilket innebär att brott begås utan att förövarna riskerar att åka fast. Detta är oacceptabelt. Ett tungt ansvar vilar på regeringen, på ansvarig minister och på polischefen.

Detta är anledningen till att Sten Bergheden ville ha svar på frågan om minister Morgan Johansson har fortsatt förtroende för rikspolischefen Dan Eliasson.