Löfvéns statssekreterare avgår till följd av it-skandalen

2017-08-28 06:32

På söndagen meddelade statsminister Stefan Löfvéns statssekreterare Emma Lennartsson att hon lämnar sin befattning till följd av hur hon hanterat information om it-skandalen på Transportstyrelsen.

Det rapporterar flera nyhetsmedier.

Emma Lennartsson lämnar som statssekreterare sedan det framkommit ny information om hur hon hanterat it-haveriet på Transportstyrelsen.

- Jag har gjort ett misstag, säger Emma Lennartsson till Dagens Nyheters nätupplaga.

Emma Lennartsson uppger att det funnits information på tidigare möten där hon medverkat men att hon då inte insett allvaret i situationen. Det ena mötet skedde i februari 2016 och det andra i augusti samma år.

- Jag har närvarat vid minst två möten i justitiedepartementet där företrädare för säkerhetspolisen nämnt att det pågår en tillsyn mot Transportstyrelsen, säger Emma Lennartsson till Dagens Nyheters nätupplaga. De har nämnt det i precis så övergripande ordalag.

Hon har kvar anteckningar från mötena men uppger att hon inte skrivit ned något om att det pågick en tillsyn mot Transportstyrelsen.

- Men det här innebär att jag vid minst två tillfällen har haft möjlighet att ställa följdfrågor, säger hon till Dagens Nyheters nätupplaga. Det har jag inte gjort. Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet.

På söndagseftermiddagen, den 27 augusti, hölls ett extra regeringssammanträde där Emma Lennartssons avskedsansökan behandlades. Hon lämnar sin tjänst med omedelbar verkan och får inget avgångsvederlag.

Svensk Åkeritidnings nätupplaga har tidigare rapporterat om att även den tidigare infrastrukturministern Anna Johansson och den tidigare inrikesministern Anders Ygeman fick lämna sina statsrådsbefattningar till följd av it-skandalen på Transportstyrelsen.

Anders Karlsson