Stort volymtapp i Göteborgs hamn

Publicerad ons, 08/23/2017 - 10:01

Göteborgs hamn har drabbats av ett stort volymtapp. Antalet skeppade containrar har minskat med 22 procent efter hamnkonflikten vilket är den största minskningen i hamnens historia.

Containerhanteringen är nu nere på 2001 års nivå.

– Vi ser nu en historiskt stor minskning av containervolymerna på grund av den fackliga konflikten som pågått i över ett år nu. Konsekvenserna för svensk handel är stora eftersom flera linjer till viktiga marknader har dragits in, däribland direktlinjer som är så viktiga för både importen och exporten, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn AB.

Mycket gods har flyttats från sjöfart till väg, investeringar uteblir och arbetstillfällen har försvunnit. Särskilt stor var minskningen i juni månad – minus 60 procent jämfört med juni 2016.

– Det är smärtsamt tydligt hur konflikten skadat hamnen och industrin. Historiskt har vi haft en fantastisk tillväxt här i Nordens största hamn och det har investerats miljardbelopp för att kunna tjäna svensk handel på bästa sätt, säger Magnus Kårestedt.

Konflikten mellan operatören APMT och Hamnarbetarförbundet avdelning 4 har pågått sedan maj 2016. Den 20 juni varslades 160 anställda vid hamnen, 140 av dessa får nu gå med start 1 september för den första gruppen uppsagda.

Svensk Åkeritidning har tidigare skrivit om hur konflikten påverkar åkerinäringen. Läs mer om det här