70 fast anställda får lämna hamnen

Publicerad mån, 08/21/2017 - 15:36

Totalt 140 får gå efter den kostsamma konflikten vid containerhamnen i Göteborg. Efter att förhandlingarna avslutats så berörs 70 fast anställda.

Den 20 juni blev det offentligt att APM Terminals varslar 160 tjänster efter den långvariga konflikten med Hamn 4:an. 

Efter varslet har man nu nått fram till uppsägningar som kommer att äga rum i tre steg. Den 1 september får 70 gå, den 1 oktober 35 stycken och den 1 januari ytterligare 35.

Under flera månader har verksamheten tappat volymer och gått med förluster på grund av fackliga blockader och strejker.

– Vi har tappat i efterfråga vilket i sin tur beror på den oflexibla organisationen vdi hamnen som har funnits i samband med konflikten, säger Annika Hilmersson, kommunikationschef vid APM terminals i Göteborg, och tillägger att hälften av de som får gå har tidsbegränsade kontrakt.

Stora volymtapp

Idag går hamnen på cirka 50 procent av den ursprungliga kapaciteten. Målet är att komma upp till 75-80 procent kring årsskiftet.

– Vi befinner oss i en kritisk situation där punktmarkerade blockader och strejker har lamslagit vår verksamhet i över ett års tid och där vi har tappat flera av våra kunder. Nu måste vi återfå deras förtroende och anpassa vår verksamhet till nuvarande volym, sa  Henrik Kristensen, vd i APM Terminals Gothenburg till Svensk Åkeritidning tidigare i sommar.

Efter att personalminskningarna är klara ska verksamheten bedrivas i tvåskift utan service nattetid. Verksamheten ska också anpassas så att direktanlöp får så goda förutsättningar som möjligt för att kunna komma till Göteborg.


Fakta om konflikten

  • Konflikten mellan Svenska hamnarbetarförbundet och APM Terminals i Göteborg har pågått i över ett år och handlar bland annat om arbetsvillkor och arbetsmiljöfrågor, men också om fackligt inflytande.
     
  • Under det senaste året har med 9 strejkdagar och 14 blockader ägt rum.
     
  • APM Terminals containerhamnen i Göteborg är den största i Skandinavien och hanterar omkring 50 procent av Sveriges containerhandel.