KU granskar IT-skandalen

Publicerad tors, 08/17/2017 - 11:41

Idag inleder konstitutionsutskottet granskningen av regeringens hantering av Transportstyrelsens outsourcing av IT-system. Både nuvarande och förra regeringens agerande ska gås igenom.

Klockan 11.30 håller konstitutionsutskottet, KU, ett extra utskottssammanträde med anledning av regeringens hantering av Transportstyrelsens upphandling av IT-system.

Bland annat ska man behandla de anmälningar som har kommit till riksdagen med anledning av Transportstyrelsens agerande. Även andra handlingar och dokument ska nu samlas in för att ge en bild av vad som hänt.

Efter detta kan ministrar och andra personer komma att kallas till utfrågningar.

Fyra anmälningar  

Totalt har fyra KU-anmälningar kommit in med anledning av IT-skandalen där Mikael Oscarsson (KD) var den som först gjorde en KU-anmälan i ärendet och ställde frågor kring när dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson och övriga regeringen fick information om vad som pågick på Transportstyrelsen.

Även moderate riksdagsledamoten Mats Green har lämnat in en KU-anmälan mot regeringen där han beskriver händelsen som en säkerhets- och informationskris.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har istället begärt att KU ska granska den tidigare alliansledda regeringen för att reda ut vad den visste om Transportstyrelsens planerade outsourcing av IT-driften. 

Historik:

  • I maj 2015 undertecknar generaldirektören Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter. I januari i år meddelas att hon lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan.
     
  • Den 6 juli i år kom det fram att Maria Ågren erkänt att hon begått ett lagbrott och läckt sekretessbelagda uppgifter som skulle kunna riskera rikets säkerhet.
  • Den 27 juli meddelar statsminister Stefan Löven att han ombildar regeringen och att  Anders Ygeman och Anna Johansson får lämna regeringen, där Tomas Eneroth blir ny infrastrukturminister och Heléne Fritzon blir ny migrationsminister. 

Källa: regeringen SVT, TT