Scania blir delägare i digital speditör

Publicerad mån, 08/14/2017 - 11:51

Scanias nystartade så kallade corporate venture-capital-bolag Scania Growth Capital går in som delägare i det tyska, Berlin-baserade digitala speditionsbolaget Sennder.

Det handlar om en investering för Scania Growth Capital på minst 10 miljoner kronor.
Sennder är ett snabbväxande bolag som arbetar med att utveckla mjukvara för digitalisering av transportförmedlingsorder. Genom Sennders lösning sker en automatisering av manuell och pappersbaserad administration för lastbilstransporter.
- Digitalisering är en av de starkaste förändringskrafterna inom ekosystemet för transport och logistik, säger Daniel Wedberg, chef för venture-investeringar i Scania. Investeringen i Sennder är i linje med vår strategiska inriktning och vår satsning på att hjälpa våra kunder att digitalisera sin affär och verksamhet.
Sennder har från sitt huvudkontor i den tyska huvudstaden skapat en kundbas som omfattar ett antal av de globala e-handelsjättarna. Företaget är verksamt med både budbils- och lastbilstransporter och har en virtuellt sammanlänkad fordonspark i stora delar av Europa, som omfattar allt från mindre skåpbilar till 40-tons lastbilsekipage.
- Scanias kunskap, nätverk och fokus på digitalisering gör att vi passar perfekt tillsammans, säger David Nothacker, medgrundare och vd i Sennder. Med deras stöd kommer vi att kunna snabba på vår tillväxt och expandera ytterligare i Europa, med målsättningen att erbjuda branschens mest kundorienterade och effektiva tjänst.
Avsikten för Scania med Scania Growth Capital är att fonden ska investera i bolag med strategisk koppling till Scania, samtidigt som de utvecklar så kallade disruptiva affärsmodeller och teknologier.