Kalle och Yvonne Andréasson i personlig konkurs

Publicerad mån, 08/14/2017 - 09:28

Den 11 augusti försattes Kalle (Karl-Erik) och Yvonne Andréasson i personlig konkurs vid Varbergs tingsrätt.

Kalle och Yvonne Andréasson har under flera år ägt och drivit ett antal åkerier och bemanningsbolag med fokus på inrikes och utrikes transporter av trailrar och containrar med dragbil för förmedlare och speditörer. Verksamheten har på senare tid drivits med Tykav Holding som moderbolag och med Andréassons Åkeri i Veddige som dotterbolag. Andréassons har bland annat även drivit bemanningsbolagen Zimit och därefter Ajeden.

Andréassons har dessutom drivit bemanningsbolag hemmahörande i Polen och Rumänien.
Andréassons Åkeri har de senaste åren varit föremål för ett antal rättsprocesser. Bland annat anmälde Transportarbetareförbundet för fem år sedan Andréassons Åkeri till Arbetsdomstolen. Orsaken är att Zimit Transportförmedling använde polska egenföretagare med F-skattsedel, när de borde ha räknats som anställda. Arbetsdomstolen krävde därefter Andréassons Åkeri på flera miljoner kronor i skadestånd.

Även Skatteverket har vid ett antal tillfällen krävt bolag i Andréassons-sfären på omfattande belopp, till exempel genom en skatterevision förra året. Sammanlagt omfattade den skatterevisionen 260 inhyrda lastbilsförare som utförde transporter för bolag i Andréassons-sfären under 2014.

Ägarna till Andréassons Åkeri i Veddige och tillhörande bolag har överklagat de flesta domar som riktats mot dem. I de flesta fall har de dock fällts av de högre rättsliga instanserna.

Omsättningen i Andréassons Åkeri i Veddige uppgick 2015 till 147,5 miljoner kronor och bolaget redovisade en förlust (resultat efter finansnetto) på -5,0 miljoner kronor.
I maj förra året beslutade Sveriges Åkeriföretags styrelse att utesluta Andréassons Åkeri i Veddige ur organisationen.

Både den centrala styrelsen i Sveriges Åkeriföretag och den regionala styrelsen i Sveriges Åkeriföretag Halland var eniga om beslutet. Skälet till uteslutningen var att åkeriet under en lång period av år ”testat gränserna”, men att rättsväsendet slutligen gav ett tydligt besked om att Andréassons affärsmodell inte var okej. Därmed bedömde Sveriges Åkeriföretags styrelse att åkeriet inte är någon seriös företrädare för branschen.

Och nu har alltså Kalle och Yvonne Andréasson försatts i personlig konkurs.

Personlig konkurs används som begrepp när en fysisk person sätts i konkurs av domstol.
Fysiska personer som är satta i konkurs får inte styra över sin ekonomi, utan en konkursförvaltare gör det. Fysiska personer som är försatta i konkurs kan inte agera som företrädare för juridiska personer, till exempel som styrelseledamöter för aktiebolag. De kan inte heller bedriva näringsverksamhet som kräver bokföringsskyldighet under bokföringslagen, och de får inte betala eller köpa något, med undantag av livsnödvändiga kostnader som mat, bostadshyra eller liknande.

Fyskiska personer kan inte bli av med skulder i en personlig konkurs, tvärtom blir det extra kostnader för konkursförvaltare och annat, detta till skillnad från aktiebolag där bolaget upplöses vid en konkurs och ägaren kan starta ett nytt bolag utan skulder. Personlig konkurs är inte så vanligt eftersom kronofogden kan spärra tillgångar även utan ett konkursförfarande. De personliga konkurser som förekommer gäller ofta enskilda näringsidkare, där ekonomin är trassligare och det är större misstankar om att pengar kan föras bort via bluffakturor och annat.