Johansson och Ygeman lämnar regeringen

2017-07-27 22:32, Uppdaterad: 2017-08-11 09:16

I samband med regeringsombildningen på torsdagen, den 27 juli, lämnade bland andra infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman sina statsrådsbefattningar.

Tomas Eneroth har utsetts till ny infrastrukturminister och Morgan Johansson har utsetts till ny justitie- och inrikesminister. Morgan Johansson har hittills varit justitie- och migrationsminister i Löfvéns regering. Heléne Fritzon har utsetts till ny migrations- och biträdande justitieminister. Hon har fram till nu varit kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad.
Ygeman och Johansson lämnar sina befattningar till följd av det misstroende som alliansen och sverigedemokraterna har riktat mot dem till följd av den omfattande it-läckan på Transportstyrelsen.
Tomas Eneroth är sedan 1994 riksdagsledamot. Sedan 2014 har han varit socialdemokraternas gruppledare. Han har tidigare bland annat varit ledamot i utbildningsutskottet, näringsutskottet och socialförsäkringsutskottet.
Det blir nu Anders Ygeman som tar över som gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen efter Tomas Eneroth.
I samband med att statsminister Stefan Löfvén på torsdagen presenterade en regeringsombildning till följd av it-skandalen på Transportstyrelsen, avgick tre statsråd, två nya statsråd har utsetts och två statsråd har fått förändrade ansvarsområden.
Utöver infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman lämnade även folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström av hälsoskäl sitt uppdrag. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll axlar nu även rollen som sjukvårds- och idrottsminister.

Anders Karlsson