Finansministern ger svar om fifflande flyttfirmor

Publicerad tis, 07/11/2017 - 14:37

Att företag ska följa gällande regler är en självklarhet och det gäller naturligtvis lika mycket inom flyttbranschen som inom andra branscher.

Det skriver finansminister Magdalena Andersson (s), i sitt svar på den skriftliga fråga som den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman nyligen ställt till statsrådet, om vad Magdalena Andersson avser att göra åt problemet med RUT-avdrag till företag som saknar trafiktillstånd inom flyttbranschen, vilket Svensk Åkeritidnings nätupplaga nyligen har uppmärksammat.
- Att företag ska följa gällande regler är en självklarhet och det gäller naturligtvis lika mycket inom flyttbranschen som inom andra branscher, framhåller Magdalena Andersson. Den som bedriver yrkesmässig trafik till exempel genom att mot betalning transportera gods i en personbil eller lastbil ska ha yrkestrafiktillstånd.

När det gäller möjligheten att få skattereduktion för kostnader för flytt är det enligt Magdalena Andersson viktigt att poängtera att det är personen som köper flyttjänsten som har rätt till skattereduktion.

- För utföraren blir följden endast att en del av ersättningen för arbetet betalas ut av Skatteverket, skriver Magdalena Andersson. För att köparen ska få skattereduktionen krävs enligt gällande regler att företaget som utför tjänsten är godkänt för F-skatt.

Magdalena Andersson konstaterar i sitt svar att Skatteverkets kontroller på det här området utgår från om företagen som utfört arbetet är godkända för F-skatt.

- Det är självklart viktigt att konkurrensen är juste och att lagar och regler följs, framhåller hon. Regeringen har genomfört förbättringar av den så kallade fakturamodellen. Underlag i samband med att utförare begär utbetalning från Skatteverket ska numera innehålla uppgifter om antalet arbetade timmar, debiterad ersättning för material och debiterad ersättning för annat än hushållsarbete och material samt vilken typ av arbete som har utförts. Syftet med denna utvidgade uppgiftsskyldighet är att ge Skatteverket ett fylligare underlag för urval av vilka utförare som ska kontrolleras närmare. Att i reglerna om skattereduktion införa krav på kontroll av utförarens alla verksamhetstillstånd har dock bedömts vara en allt för långtgående åtgärd. Det skulle också riskera att ge köparna av RUT-tjänster en väsentligt utökad kontrollskyldighet för att kunna tillgodogöra sig skattereduktionen.

Avslutningsvis nämner finansministern att Skatteverket också utför kontroller av specifika branscher.

- Tidigare år har man till exempel aviserat att Skatteverket i den årliga kontrollen 2017 kommer att lägga särskilda insatser mot fel och fusk bland annat avseende RUT-avdraget vid flyttjänster, framhåller Magdalena Andersson.